Ισλανδία: Τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν επικίνδυνα κοντά σε επιβατικά αεροσκάφη

Διαμαρτύρετα η Ισλανδία ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούν πολύ κοντά σε επιβατικά αεροσκάφη. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά μία πτήση από το Ρέικιαβικ.

Το ισλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι τρία βομβαρδιστικά Tupolev Tu-160 πέταξαν μεταξύ 6.000 και 9.000 ποδιών (1.800-2.700 μ.) κάτω από αεροσκάφος που πετούσε από το Ρέικιαβικ προς τη Στοκχόλμη, την περασμένη Πέμπτη.

«Επανειλημμένα έχουμε διαμαρτυρηθεί για άγνωστες ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, εξαιτίας του κινδύνου που μπορεί να ενέχουν για τις επιβατικές πτήσεις και θα το ξανακάνουμε», σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Αλεξέι Τσαντίσκι, εκπρόσωπος του Ρώσου πρέσβη στο Ρέικιαβικ, δήλωσε ότι τα περί κινδύνου είναι υπερβολικά. «Είναι μία δικαιολογία για να ανοίξει ξανά η αμερικανική ναυτική βάση στο Κέφλαβικ», πρόσθεσε.

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ο Guardian, το Κέφλαβικ υπήρξε σημαντική βάση για τις
ΗΠΑ και παρέμεινε σημαντική για το ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το 2006, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, καθώς πλέον είχε μειωθεί η χρησιμότητα της βάσης.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν αποστολές επιτήρησης,
από την Ισλανδία.

Σύμφωνα με τον Γκουόνι Σίγκουρσον, εκπρόσωπο της αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ισλανδίας δήλωσε ότι οι πιλότοι των αεροπορικών αερογραμμών έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα.

Πηγή: skai.gr