Η εκεχειρία στη Συρία παραμένει ζωντανή, υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ

Η εκεχειρία στη Συρία παραμένει ζωντανή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Άσαντ, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ.

Το σχόλιο του σύρου υπουργού έρχεται στη σκιά δριμύτατων καθεστωτικών βομβαρδισμών στην πόλη του Χαλεπίου από την Παρασκευή, και τη στιγμή που η Δύση φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι η εκεχειρία έχει πλέον καταρρεύσει, κάτι που φάνηκε στη δριμύτατη επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο κ. αλ-Μουαλέμ υποστήριξε σε συνέντευξή του πως η εκεχειρία «δεν είναι νεκρή», και κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποίησε την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως παραπέτασμα για να υποστηρίξει τους «τρομοκράτες» που δρουν στο συριακό έδαφος.

Ο κ. αλ-Μουαλέμ επικαλέστηκε ως απόδειξη για τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας τις συνεχιζόμενες επαφές ανάμεσα στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Παρά ταύτα, ακόμα δεν έχει γίνει επίσημα γνωστό εάν οι δύο άνδρες παραμένουν σε επικοινωνία τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η εκεχειρία ουσιαστικά έληξε την περασμένη Δευτέρα, όταν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η επταήμερη κατάπαυση του πυρός που είχε προηγηθεί είχε εκπνεύσει.

Έκτοτε, οι τακτικές δυνάμεις έχουν αναθερμάνει τις προσπάθειές τους για να περικυκλώσουν την πόλη – το μοναδικό μεγάλο αστικό κέντρο όπου έχουν ακόμα αξιόλογη παρουσία οι αντικυβερνητικοί αντάρτες – εγκλωβίζοντας στην περιοχή περίπου 250.000 άμαχους.

Τυχόν κατάληψη του Χαλεπίου από τις δυνάμεις της Δαμασκού ουσιαστικά θα υποβαθμίσει την ένοπλη αντιπολίτευση επί το πλείστον σε αντάρτικο υπαίθρου.
Πηγή: skai.gr