Στην τελική ευθεία πριν το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ - Κλίντον

Στην τελική ευθεία πριν το πρώτο, κρίσιμο προεκλογικό ντιμπέιτ βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για 90 λεπτά στις 3:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το πρώτο από συνολικά τρία ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

Το πρώτο ντιμπέιτ
έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και για τους δύο υποψήφιους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το προβάδισμα που απολάμβανε η κ. Κλίντον έως τα τέλη Αυγούστου έχει σχεδόν εξανεμιστεί, ενώ παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της έχει πάρει κεφάλι σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Φλόριντα.

Δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην τηλεμαχία, νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πρακτορείο Reuters και την εταιρεία Ipsos δείχνει ότι περίπου το 50% των πιθανών ψηφοφόρων θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα ντιμπέιτ όταν θα αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει.

Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνεται κι ένα 10% του εκλογικού σώματος που δηλώνει αναποφάσιστο.

Η κ. Κλίντον και ο κ. Τραμπ είναι οι δύο λιγότερο δημοφιλείς προεδρικοί υποψήφιοι στη νεότερη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και αμφότεροι αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα ντιμπέιτ ώστε να βελτιώσουν την εικόνα τους ανάμεσα στους ψηφοφόρους.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει έως τώρα χαρακτηριστεί από τα διαφορετικά στιλ και τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στον εκδηλωτικό μεγιστάνα και τη συγκρατημένη πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Σε ένα ξεκάθαρο σινιάλο πως οι ψηφοφόροι ευελπιστούν πως το ντιμπέιτ θα προσδώσει καθαρότητα στις προεκλογικές θέσεις των δύο υποψήφιων, το 72% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση Reuters/Ipsos δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τους συντονιστές της τηλεμαχίας να επισημαίνουν όταν ένας από τους δύο υποψήφιους λέει κάποιο ψέμα.
Πηγή: skai.gr