Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της στάσης της Τερέζα Μέι στο Brexit

Ένταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός πρώην συνεργάτη του Ντέιβιντ Κάμερον ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε απογοητευτεί και εκνευριστεί από την απροθυμία της διαδόχου του, Τερέζα Μέι, να υποστηρίξει ενεργά την εκστρατεία για παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στο νέο του βιβλίο, αποσπάσματα από το οποίο δημοσιεύει κάθε εβδομάδα η εφημερίδα Mail on Sunday, ο διευθυντής επικοινωνιών του Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ σερ Κρεγκ Όλιβερ αναφέρει πως ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε 13 φορές από την κ. Μέι να στηρίξει δημοσίως την παραμονή στην Ε.Ε., μέχρι η τότε υπουργός Εσωτερικών να ανταποκριθεί.

Παρά την καθυστέρηση, η υποστήριξη της κ. Μέι στην εκστρατεία κατά του Brexit θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της Βρετανίας.

Ωστόσο, η συμμετοχή της στην εκστρατεία ήταν αναιμική, σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με το βιβλίο ο διευθυντής της εκστρατείας Remain Γουίλ Στρο έστειλε γραπτό μήνυμα στην Ντάουνινγκ Στριτ ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σίγουροι πως η Μέι δεν είναι πράκτορας της άλλης πλευράς;» .

Ο σερ Κρεγκ γράφει ότι η Τερέζα Μέι κατηγορούταν από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι ακολουθούσε «στρατηγική υποβρυχίου», αποφεύγοντας δηλαδή να κάνει αισθητή την παρουσία της στην εκστρατεία. Όπως σημειώνεται, έκανε μόνο μία δημόσια εμφάνιση υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά ακόμα και τότε είχε πει στο ακροατήριο πως δεν είχαν δίκιο όσοι προειδοποιούσαν πως «ο ουρανός θα πέσει στο κεφάλι μας σε περίπτωση Brexit».

Οι αναφορές του βιβλίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συμμάχων της νυν πρωθυπουργού και υποστηρικτών του Brexit, με τον πρώην υπουργό Ίαν Ντάνκαν Σμιθ να καλεί τον σερ Κρεγκ να μην κατηγορεί την κ. Μέι για την αποτυχία της εκστρατείας υπέρ της παραμονής και να φανεί ταπεινός απέναντι στην ήττα.

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Πάτρικ ΜακΛόχλιν απέρριψε τη θέση του συγγραφέα λέγοντας πως η Τερέζα Μέι κατέστησε σαφή τη θέση της στο δημοψήφισμα, ωστόσο η μέχρι πρότινος υπουργός Τερέζα Βίλιερς είπε στο BBC ότι υπήρχαν κάποιες στιγμές που αναρωτήθηκε ποια ήταν η θέση της σημερινής πρωθυπουργού στο ζήτημα του Brexit. «Νομίζω ότι με ειλικρίνεια άκουγε και τις δύο πλευρές» σχολίασε η κ. Βίλιερς.

Ο σερ Κρεγκ Όλιβερ αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «Ανάμεσα στο φόνο και την προδοσία της εκστρατείας, μία φιγούρα έμεινε πολύ ακίνητη στο κέντρο όλων αυτών – η Τερέζα Μέι. Τώρα είναι η μοναδική που έμεινε όρθια».

Το βιβλίο διηγείται πώς ο κ. Κάμερον μετά από πολλές επαφές τηλεφώνησε και μίλησε σε αυστηρό ύφος στην κ. Μέι κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τρένο απαιτώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Το τηλεφώνημα ακολούθησε η δήλωση της τότε υπουργού υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο