Προσπάθεια γεφύρωσης της διαίρεσης στους Εργατικούς από τον Κόρμπιν

Την πρόθεσή του να καλέσει εκ νέου στις επάλξεις τα στελέχη του κόμματός του που παραιτήθηκαν από το σκιώδες υπουργικό συμβούλιο αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του επανέλαβε ο επανεκλεγείς ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παρόλα αυτά, οι διαιρέσεις στο κόμμα ήταν εμφανείς την Κυριακή, την πρώτη ημέρα μετά την επικράτηση του κ. Κόρμπιν στις εσωκομματικές εκλογές έναντι του Όουεν Σμιθ με το αυξημένο ποσοστό του 61,8%, και ημέρα έναρξης του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Λίβερπουλ.

Ακτιβιστές από την πλέον αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, οι οποίοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της ψήφου υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητούσαν έξω από το συνεδριακό κέντρο του Λίβερπουλ την αντικατάσταση των «προδοτών» ανταρτών βουλευτών στις υποψηφιότητες των επόμενων εκλογών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο μεγάλος νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι προσεγγίζει όλους τους βουλευτές των Εργατικών, έχοντας πολλές συζητήσεις μαζί τους

Αν και αναγνώρισε «ορισμένες διαφορές στις απόψεις επί πολιτικών», επέμεινε ότι υπάρχει «αρκετή ομοφωνία» επί θεμάτων όπως η εκπαίδευση και η λιτότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση των ακτιβιστών για την επιλογή άλλων υποψηφίων βουλευτών, ο κ. Κόρμπιν είπε ότι «η τεράστια πλειοψηφία» των βουλευτών δε θα πρέπει να ανησυχούν όταν οι τοπικές κομματικές οργανώσεις θα κληθούν να επιλέξουν τους υποψηφίους των επόμενων εκλογών, σημειώνοντας πάντως ότι πιθανότατα θα έχουν υπάρξει αλλαγές στα όρια των εκλογικών περιφερειών και μείωσή τους κατά 50.

«Συγκεντρωθείτε στις πολιτικές, συγκεντρωθείτε στην εκστρατεία, συγκεντρωθείτε στο να βγείτε εκεί έξω και σε αυτό που πρέπει να περάσουμε ως μήνυμα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν απευθυνόμενος στα μέλη του Εργατικού Κόμματος.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη ημέρα μετά από τις εσωκομματικές εκλογές στους Εργατικούς σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση μέσω ΜΜΕ του σκιώδους υπουργού Οικονομικών και πιο στενού συνεργάτη του κ. Κόρμπιν Τζον ΜακΝτόνελ με τη βουλευτή των Εργατικών και πρώην υπουργό Υβέτ Κούπερ, με αφορμή παλαιότερο σχόλιο του πρώτου για μέλος της κυβέρνησης Κάμερον.

Ο κ. ΜακΝτόνελ είπε ότι δε μετανιώνει και δεν αναιρεί τον χαρακτηρισμό «στίγμα για την ανθρωπότητα» που είχε χρησιμοποιήσει για την πρώην υφυπουργό για Άτομα με Αναπηρία Έσθερ ΜακΒέι κατακρίνοντας τον ρόλο της στην περικοπή επιδομάτων πρόνοιας.

Η κ. Κούπερ σχολίασε ότι ο κ. Μακ Ντόνελ θα πρέπει να απολογηθεί, διότι ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε δημιουργεί «κλίμα εχθρότητας και ύβρεως».
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο