Κλείσιμο

ΗΠΑ: Η Ρωσία υποστηρίζει τη «βαρβαρότητα» στη Συρία καθώς το Χαλέπι ψυχορραγεί

Σκληρότατη επίθεση στη Ρωσία, ότι ακολουθεί το δρόμο της «βαρβαρότητας» στη Συρία, εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν δύο εβδομάδες έχει καταρρεύσει.

«Αντί να επιδιώκουν την ειρήνη, η Ρωσία και [το καθεστώς] Άσαντ κάνουν πόλεμο», χτυπώντας νοσοκομεία και διασώστες, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερς, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Οι αιχμές των ΗΠΑ έρχονται τη στιγμή που συριακά καθεστωτικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από την Παρασκευή το Χαλέπι, όπου περίπου 250.000 άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στις ανατολικές συνοικίες που ελέγχονται από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες.

Επιδιώκοντας να «αδειάσει» το πάγιο ρωσικό επιχείρημα ότι στόχος των επιδρομών είναι τρομοκρατικά στοιχεία που κρύβονται στις τάξεις των ανταρτών, η κ. Πάουερς δήλωσε ότι «αυτό που υποστηρίζει η Ρωσία δεν είναι αντιτρομοκρατία, αλλά βαρβαρότητα», κατηγορώντας τη Μόσχα για υποκρισία και διπροσωπία.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι σχεδόν αδύνατο τώρα».

Επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο «σαμποτάζ» της ένοπλης αντιπολίτευσης, κατηγορώντας μάλιστα εκ νέου την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει αδιάκριτα αντάρτες που μάχονται στη Συρία, ακόμα κι αν συνεργάζονται με τζιχαντιστές.

Στο πλευρό των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας συντάχθηκαν Γαλλία και Βρετανία, κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του εμφυλίου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι διαξιφισμοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδεικνύουν τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης που ταλανίζει πλέον τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας αναφορικά με τη συριακή κρίση.

Ανακοινώνοντας την εκεχειρία οι υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ είχαν δηλώσει  ότι η κατάπαυση του πυρός θα δρομολογούσε στρατιωτική συνεργασία των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών εναντίον των τζιχαντιστών αλλά και έναρξη της διαδικασίας για το πολιτικό αύριο στη Συρία. Η επανέναρξη των εχθροπραξιών όμως έχει υπονομεύσει το κλίμα συνεργασίας.

Η ίδια η περίοδος της εκεχειρίας σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά περιστατικά: τον θάνατο δεκάδων σύρων στρατιωτών από αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα και τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ανθρωπιστικής οχηματοπομπής, τον οποίο αμερικανικοί αξιωματούχοι έχουν αποδώσει στη Μόσχα.

Το σφυροκόπημα του Χαλεπίου εδώ και τρεις ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία μη κυβερνητική οργάνωση που ενημερώνεται από ακτιβιστές. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 19 παιδιά.

Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι σε ορισμένες περιοχές η σφοδρότητα των πληγμάτων είναι τόσο μεγάλη που τα ερείπια έχουν «κόψει» οδικές αρτηρίες, εμποδίζοντας εθελοντές να φτάσουν γρήγορα σε χτυπημένα κτήρια και να μεταφέρουν τους τραυματίες σε πρόχειρα νοσοκομεία.

Έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις «να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

«Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» ρώτησε ο κ. Μπαν, και κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου να «δράσουν με αποφασιστικό τρόπο».
Πηγή: skai.gr