Κλείσιμο

Ιορδανία: Δολοφόνησαν συγγραφέα για σκίτσο κατά του ISIS

Ένας σημαντικός Ιορδανός συγγραφέας που αντιμετώπιζε κατηγορίες για διάδωση «βλάσφημου» σκίτσου κατά του ISIS που εξόργισε μουσουλμανικές ομάδες, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Αμμάν της Ιορδανίας την Κυριακή, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Ο Ναχέντ Χατάρ, μέλος της χριστιανικής μειονότητας της χώρας, πυροβολήθηκε τρεις φορές έξω από ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα, όπου απηγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του.
Αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν κοντά στον τόπο της επίθεσης, μετέφεραν εσπευσμένα τον Χατάρ σε κοντινό νοσοκομείο, αλλά πέθανε από τα τραύματά του, ανέφερε το πρακτορείο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον δράστη και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Χατάρ, πολιτικός σχολιαστής και αρθρογράφος, προφυλακίστηκε τον περασμένο μήνα μετά την δημοσιοποίηση μιας αμφιλεγόμενης γελοιογραφίας στο Facebook που προκάλεσε την οργή
μουσουλμανικών ομάδων.

Ο κυβερνήτης του Αμμάν, Khaled Abu Zeid διέταξε να προσαχθεί ο συγγραφέας για τη «βλάσφημη» ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει το Petra.

Στον Χατάρ καταλογίστηκαν τα εγκλήματα προσβολή της θρησκείας, και ηθική αυτουργία σε «σεκταριστική βία και ρατσισμό», επειδή δημοσίευσε την εικόνα, η οποία κρίθηκε ως «καταχρηστική προς την θεϊκή οντότητα,» ανέφερε το πρακτορείο.

Η γελοιογραφία, η οποία είπε ο Χατάρ είχε ως στόχο να γελοιοποιήσει πεποιθήσεις του ISIS, απεικονίζει ένα γενειοφόρο άνδρα στο κρεβάτι με δύο γυναίκες στον ουρανό, όπου ο ίδιος καθοδηγεί το Θεό να του σερβίρει κρασί και φαγητό.

Ώρες μετά την δημοσιοποίηση του σκίτσου, ο Χατάρ εξήγησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε ως στόχο να επικρίνει τη στρεβλή άποψη του παραδείσου που έχει το ISIS, σύμφωνα με την Ράντα Χαμπίμπ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο δολοφονηθείς συγγραφέας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν «μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, λόγω των αμφιλεγόμενων θέσεών του και το πάθος του για τις ιδέες του. Η δολοφονία του ήταν μια ποταπή εγκληματική πράξη», έγραψε η Χαμπίμπ.
Ο Χατάρ είχε επίσης κάνει εχθρούς για άρθρα του που στήριζαν ανοιχτά τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Πηγή: skai.gr