Ιταλία: Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ οι ζημιές από τον θανατηφόρο σεισμό

Οι ζημιές του καταστροφικού σεισμού στην Ιταλία ανέρχονται σε τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. «Πρέπει να φανούμε ηγέτες όσον αφορά την πρόληψη, τη δομική παρέμβαση» συνέχισε υποσχόμενος μια ανοικοδόμηση «χωρίς υποσχέσεις, χωρίς σόου».

Οι περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, θα ανοικοδομηθούν ακριβώς όπως ήταν, υποσχέθηκε την Παρασκευή ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Όλες οι παρεμβάσεις σε σχέση με τον σεισμό θα γίνουν εκτός του Συφώνου Σταθερότητας», διευκρίνισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλουν όρια στο δημόσιο έλλειμμα και στο χρέος των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο φονικός σεισμός, που κατέστρεψε στις 24 Αυγούστου πολλά χωριά της κεντρικής Ιταλίας, στοίχισε τη ζωή σε 297 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, 3.027 άνθρωποι χρειάζονται ακόμη βοήθεια μετά τον σεισμό, από τους οποίους οι 2.500 εξακολουθούν να ζουν σε αντίσκηνα.

«Προτεραιότητά μας είναι να κλείσουμε τους καταυλισμούς με τα αντίσκηνα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Διαβεβαίωσε πως «πολλοί κάτοικοι θα φύγουν από αυτούς στο τέλος αυτής της εβδομάδας».

Από τις 9.000 εγκαταστάσεις που επιθεώρησε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, από τις οποίες οι 60 ήταν σχολεία, ποσοστό μεγαλύτερο από το 45% κηρύχθηκαν κατοικήσιμες, σύμφωνα με τον Κούρτσιο.

Ο επίτροπος ανοικοδόμησης Βάσκο Εράνι δήλωσε από την πλευρά του πως η ανοικοδόμηση θα πραγματοποιηθεί με τρόπο ώστε ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών να μην προκαλεί πλέον κατάρρευση κτιρίων. «Δεν είπα ότι δεν θα υπάρχουν πλέον ζημιές, αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον καταρρεύσεις», διευκρίνισε.
Πηγή: skai.gr