Παροχή αδειών στους εργαζόμενους για τη φροντίδα γονέων προωθεί η Κίνα

Κάποιες επαρχίες και πόλεις στην Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής άδειας σε πολυάσχολους εργαζομένους αποκλειστικά και μόνο για να περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους.

Το Πεκίνο έχει προτείνει στο αναπτυξιακό του σχέδιο για την περίοδο 2016-2020 να ενθαρρύνονται οι εργοδότες στο να δίνουν ημέρες άδειας στους εργαζομένους τους όταν οι γονείς τους έχουν τα γενέθλιά τους, χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή είναι σοβαρά άρρωστοι.

Αντίστοιχο έγγραφο που εξέδωσε η επαρχία Ανχούι, στην ανατολική Κίνα, ενθαρρύνει τους ενήλικες να ζουν κοντά ή με τους γονείς τους και ζητά από τους εργοδότες να τους δίνουν κανονική άδεια προκειμένου να φροντίσουν τους ανάπηρους γονείς τους.

Κάποιες άλλες επαρχίες επιτρέπουν στα μοναχοπαίδια να παίρνουν έως και 20 ημέρες άδειας το χρόνο για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους ή άρρωστους γονείς τους.

«Αυτή η άδεια μου είναι πολύτιμη», δήλωσε ο Λι Τινγκφέι, ο οποίος είναι μοναχοπαίδι. «Τα τηλεφωνήματα και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου, όσο συχνά κι αν είναι, δεν συγκρίνονται με το κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με εκείνους ή να τους φροντίζω όταν είναι άρρωστοι», δήλωσε.

Ωστόσο, η Γιου Σιαοσού, ειδικευόμενη γιατρός, ανησυχεί περισσότερο για το εάν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή η δυνατότητα αυτή. Εργάζεται σε μια πόλη που απέχει δύο ώρες από τη γενέτειρά της, αλλά το βαρύ πρόγραμμά της δεν της επιτρέπει να επισκέπτεται συχνά την οικογένειά της. «Οι γιατροί έχουν τόση δουλειά που δεν μπορούν να χαρούν ένα απλό Σαββατοκύριακο ή μια αργία», είπε η Γιου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων, στην Κίνα υπάρχουν περισσότερα από 220 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 16% του πληθυσμού. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού προειδοποίησε σε έκθεση του 2015 ότι αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών, όπου τα παιδιά δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους.
Πηγή: skai.gr