Μήνυμα Ομπάμα σε Κίνα να δεχτεί τη δικαστική ήττα για τη Νότια Σινική

Κάλεσμα στην Κίνα να αποδεχτεί τη σε βάρος της απόφαση από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τα δικαιώματά της στη Νότια Σινική Θάλασσα έστειλε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, το μήνυμα του αμερικανού προέδρου δόθηκε κατά τη διάρκεια «ειλικρινούς» συνομιλίας που είχε ο κ. Ομπάμα με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ στην πόλη Χανγκζού, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του G20.

«Ο πρόεδρος [Ομπάμα] επαναβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με όλες τις χώρες στην περιοχή ώστε να τηρηθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου, το ανεμπόδιστο νόμιμο εμπόριο, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και οι [ελεύθερες] πτήσεις», αναφέρει ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά τη συνάντηση.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι έχει αποκλειστικά δικαιώματα σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής, με το επιχείρημα ότι τα ύδατα βρίσκονταν ιστορικά στον έλεγχο του κινεζικού πληθυσμού.

Ωστόσο, τον Ιούλιο το μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι οι αιτιάσεις του Πεκίνου δεν έχουν νομική βάση και δεν συνάδουν με τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, στην οποία η Κίνα είναι μέλος.

Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο απέρριψε την απόφαση της Χάγης, επισημαίνοντας ότι δεν δεσμεύεται ούτε στο ελάχιστο.

Μεγάλες εκτάσεις της Νότιας Σινικής διεκδικούνται από τις Φιλιππίνες, που είχαν άλλωστε καταθέσει την προσφυγή στη Χάγη, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Το υπέδαφος της Νότιας Σινικής είναι πλούσιο σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα νερά είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ συνιστά και τεράστιο κόμβο εμπορίου, με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύματα να περνούν κάθε χρόνο από την περιοχή.

Πέραν της οικονομικής εκμετάλλευσης των υδάτων και του υπεδάφους της Νότιας Σινικής, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εκτενή έργα για τεχνητή εξάπλωση διάφορων νησίδων και βραχονησίδων στα συμπλέγματα Σπράτλι και Παρασέλ, αν και οι γείτονές της έχουν καταγγείλει τα εν λόγω έργα ως παράνομη προσπάθεια επέκτασης των κινεζικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr