Πάνω από 1.100 συλλήψεις σε δύο μέρες μετεκλογικών ταραχών στη Γκαμπόν

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γκαμπόν, στη δυτική Αφρική, στις βίαιες διαμαρτυρίες των τελευταίων δύο ημερών που ξέσπασαν μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό επανεξελέγη στην εξουσία με διαφορά 1,6 μονάδων έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ.

Ο κ. Πινκγ, που κρύβεται λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, κατηγόρησε την εκλογική επιτροπή ότι χειραγώγησε το αποτέλεσμα, «φουσκώνοντας» τον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο πρόεδρος Μπονγκό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατηγορεί τον κ. Πινγκ ότι υποκινεί τις ταραχές και τις καταστροφές επειδή αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του.

Σύμφωνα με καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών, οι διαδηλωτές έχουν λεηλατήσει και πυρπολήσει τηλεοπτικούς σταθμούς, σούπερ-μάρκετ και σπίτια στην πρωτεύουσα Λίμπρβιλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώην αποικιοκρατική δύναμη Γαλλία έχουν απευθύνει εκκλήσεις για ειρήνη και ψυχραιμία.
Πηγή: skai.gr