Μαζική επίδειξη δύναμης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα με λαϊκή πλημμύρα στο Καράκας

Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη Βενεζουέλα, στη μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα Καράκας.

Η συμμαχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος στην πορεία, σε μία εντυπωσιακή επίδειξη λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον των κυβερνώντων «τσαβίστας», μετά από 17 χρόνια στην εξουσία. Οι Αρχές ωστόσο αμφισβήτησαν το μέγεθος του πλήθους.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απομάκρυνση του κ. Μαδούρο, ουσιαστικά πιέζοντας για την επίσπευση του δημοψηφίσματος όπου μπορεί να αποφασιστεί η αποπομπή του.

«Θα πέσει, θα πέσει, η κυβέρνηση θα πέσει» φώναζαν οι διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς ντυμένοι με στα λευκά και με σημαίες της Βενεζουέλας στα χέρια.

Οι οπαδοί της κυβέρνησης διοργάνωσαν μία σαφώς μικρότερη αντιδιαδήλωση, όπου έλαβαν μέρος δημόσιοι υπάλληλοι και πιστοί «τσαβίστας».

«Σήμερα νικήσαμε μία απόπειρα πραξικοπήματος που αποσκοπούσε να γεμίσει τη Βενεζουέλα και το Καράκας με βία και θάνατο», δήλωσε ο κ. Μαδούρο μιλώντας στους υποστηρικτές του.

Δεκάδες ακτιβιστές είχαν συλληφθεί τις μέρες πριν τη διαδήλωση και μεγάλοι αριθμοί αστυνομικών και στρατιωτών είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία. Ο πρόεδρος Μαδούρο διαμήνυσε μάλιστα ότι η Αστυνομία αναζητά «αρκετούς εγκληματίες που πληρώθηκαν για να σφάξουν».

Οι μαζικές κινητοποιήσεις της 1ης Σεπτεμβρίου ανοίγουν μία κρίσιμη περίοδο για το πολιτικό μέλλον της Βενεζουέλας, στην πορεία για το πιθανό δημοψήφισμα αποπομπής του κ. Μαδούρο.

Με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, η διαδικασία του δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει έως και τις αρχές του 2017. Οι ημερομηνίες είναι κρίσιμες. Εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα πριν τις 10 Ιανουαρίου και ο κ. Μαδούρο ηττηθεί, τότε θα υπάρξουν νέες γενικές εκλογές.

Αντίθετα, εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα μετά την εν λόγω ημερομηνία, ο κ. Μαδούρο απλώς θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρό του, και οι Σοσιαλιστές θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κυβέρνηση έως το τέλος της προεδρικής θητείας, στις αρχές του 2019.
Πηγή: skai.gr