Έκκληση της Μονγκερίνι για «ψυχραιμία» στην Γκαμπόν

Η μετεκλογική κατάσταση στην Γκαμπόν σηματοδοτεί μία «βαθιά κρίση» για τη χώρα, εκτίμησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απορρίψουν τις πρακιτκές βίας. 

«Οποιαδήποτε διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα ώστε να αποφευχθεί η ανάφλεξη της χώρας? η αστυνομία πρέπει να αντιδρά υπεύθυνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της ΕΕ.

Η εμπιστοσύνη στα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με μια διαφανή επαλήθευση των αποτελεσμάτων σε κάθε εκλογικό τμήμα, ανέφερε στη δήλωσή της η Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η Μογκερίνι, είναι σε επαφή με τους εταίρους της, ιδίως στην Αφρική, για την προώθηση μια ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Από την πλευρά της η Γαλλία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για τη βία που ξέσπασε τη νύχτα στην Γκαμπόν μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του προέδρου Αλί Μπονγκό Οντίμπα και ζήτησε να υπάρξει διαφανής διαδικασία προκειμένου να αρθεί κάθε "αμφιβολία" για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες. Υπάρχει μια αμφιβολία για τη γνησιότητά τους, οι προσφυγές πρέπει να γίνονται με σεβασμό στο νόμο και στο πλαίσιο μιας διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό στο περιθώριο μιας διάσκεψης με τους γάλλους διπλωμάτες στο Παρίσι.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν
, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στη Λιμπρβίλ κατά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των κεντρικών γραφείων του αντιπολιτευόμενου Ζαν Πινγκ.

Το πρωί το κέντρο της Λιμπρβίλ ήταν έρημο και πλήρως αποκλεισμένο από την αστυνομία και θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής. Λεηλασίες αναφέρθηκαν σε προάστια της πόλης ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν αποκλειστεί.
Πηγή: skai.gr