Διπλωματικός πόλεμος στη Λατινική Αμερική μετά την αποπομπή Ρούσεφ

Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Βραζιλίας με τρεις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής προκάλεσε η αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ μετά την καταδίκη της για δημοσιονομικές ατασθαλίες από τη βραζιλιάνικη Γερουσία.

Βενεζουέλα, Ισημερινός και Βολιβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Μπραζίλια ως διαμαρτυρία για την αποπομπή της κ. Ρούσεφ, η οποία σηματοδοτεί το τέλος σχεδόν 14 ετών εξουσίας για το αριστερό Κόμμα των Εργατών.

Η Βραζιλία απάντησε ανάλογα, ανακαλώντας τους δικούς της πρεσβευτές από τις τρεις χώρες.

Καράκας, Κίτο και Λα Παζ είναι επί χρόνια πιστοί σύμμαχοι της κ. Ρούσεφ και του προκατόχου της, Λούλα ντα Σίλβα. Η κ. Ρούσεφ καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 61 έναντι 20 ψήφων στη Γερουσία, όμως αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι θύμα κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα του, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκστρατεία αποπομπής της κ. Ρούσεφ, σημειώνοντας μάλιστα πως το «πραξικόπημα» αφορά όλες τις χώρες της περιοχής.

«Το πραξικόπημα δεν είναι μόνο ενάντια στη Ντίλμα. Είναι ενάντια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβικής», δήλωσε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον του λαϊκού, προοδευτικού, αριστερού κινήματος», προσέθεσε.

Απάντηση τις καταγγελίες Μαδούρο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Χοσέ Σέρα, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συνταγματική νομιμότητα της αποπομπής Ρούσεφ, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η Βενεζουέλα δεν έχει καν το ηθικό έρεισμα να επικρίνει «αφού δεν έχουν καν δημοκρατία».

Την αποπομπή της κ. Ρούσεφ
καταδίκασε και το Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνοντας πως η απομάκρυνση της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας συνιστά «σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» στη Λατινική Αμερική.

Δεν ανέφερε ωστόσο πρόθεση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του.
Πηγή: skai.gr