Μέρκελ: Όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη να επαναπατρισθεί

Την ανάγκη να ελεγχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης επισήμανε την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ σε μια έμμεση αναφορά και στην Ελλάδα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ιταλογερμανικής διμερούς συνόδου στο Μαρανέλο, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι «όποιος δεν δικαιούται να μείνει στην Ευρώπη πρέπει να επαναπατρισθεί» στον απόηχο και των έντονων (και δημοσκοπικών) πιέσεων που δέχεται στη Γερμανία για το προσφυγικό.

«Στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε στενά. Στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα, και εμείς έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε την παρανομία και τους διακινητές» τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο μεταναστευτικό «πολλά έγιναν και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν», ενώ συμφώνησε με τον ιταλό πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και να δοθούν βοήθειες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Από την ιταλογερμανική σύνοδο προέκυψε με σαφήνεια, επίσης, ότι το Βερολίνο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην καταγραφή και ταυτοποίηση των αφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων, «κάτι που βοηθά και σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η Γερμανία πέρυσι υποδέχθηκε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Δηλαδή, δέκα φορές περισσότερους απ' ό,τι η Ιταλία. Είναι σημαντικό να εργασθούμε μαζί, με προσήλωση στην αρχή του επαναπατρισμού όσων δεν δικαιούται τη χορήγηση ασύλου», δήλωσε από την πλευρά το ο Ματέο Ρέντσι. Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να συνεχίσουν οι διασώσεις ανθρώπινων ζωών».


Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr