Υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο το Brexit – Απέκλεισε νέο δημοψήφισμα η Μέι

Για ακόμα μία φορά η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέκλεισε την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή η έξοδο από την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι το Brexitκαι ο νέος ρόλος της χώρας θα αποτελέσουν «επιτυχία».

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την έναρξη του πρώτου μετά από τις θερινές διακοπές υπουργικού συμβουλίου στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, η κα Μέι είπε ότι η Βρετανία δε θα μείνει στην ΕΕ «από την πίσω πόρτα». Κάλεσε επίσης τους υπουργούς της κυβέρνησής της να επικεντρωθούν στις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit.

Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται εν μέσω αναφορών για ενδοκυβερνητικές έριδες αναφορικά με τους στόχους και τη διαδικασία του Brexit.

Κατ’ αρχάς η κα Μέι πιστεύεται ότι θα καλέσει τους τρεις υπουργούς πλέον αρμόδιους για την υλοποίηση του Brexit, τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, τον Υπουργό BrexitΝτέιβιντ Ντέιβις και τον Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες του καθενός, αλλά και για τη μορφή της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να τάσσεται υπέρ της διατήρησης της στενότερης δυνατής σχέσης με τους νυν εταίρους μετά από το Brexit, με πρόσβαση στην ενιαία αγορά που θεωρητικά θα σημαίνει αποδοχή της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης. Οι κ.κ. Φοξ και Ντέιβις θεωρούν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit πρέπει να ερμηνευθεί πρωτίστως ως λαϊκή εντολή επιβολής αυστηρών ελέγχων στη μετανάστευση.

Παράλληλα, στελέχη του στρατοπέδου υπέρ του Brexitκατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, αλλά και κορυφαία στελέχη των μανδαρίνων της κρατικής διοίκησης ότι απεργάζονται σχέδια για ένα ‘Brexit-lite’. Ο κ. Χάμοντ δεν έχει κρύψει ότι κατά τη γνώμη του η πρόσβαση στην ενιαία αγορά πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των χρηματοοικονομικών εταιρειών του Σίτυ.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 για την εκκίνηση της διετούς επίσημης διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ δε θα υποβληθεί προς έγκριση τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά θα αποτελέσει απόφαση της Πρωθυπουργού.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο