Η Τουρκία απορρίπτει κάθε σενάριο εκεχειρίας με τους Κούρδους στη Συρία

Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμφωνήσει κάποια εκεχειρία με τους Κούρδους αντάρτες που επιχειρούν στη βόρεια Συρία, καθώς τους θεωρεί τρομοκράτες, διαμήνυσαν σήμερα Τετάρτη τούρκοι αξιωματούχοι, υπό τη σκιά της αμερικανικής δυσαρέσκειας για τις τουρκο-συριακές συγκρούσεις στο συριακό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη τη σύγκρουση ανάμεσα σε Τουρκία και Κούρδους τη στιγμή που κοινός εχθρός είναι το Ισλαμικό Κράτος. Την Τρίτη, οι Αμερικανοί χαιρέτισαν τη φαινομενική αποκλιμάκωση των τουρκο-κουρδικών εχθροπραξιών, προκαλώντας όμως την οργή της Άγκυρας, η οποία αρνήθηκε κάθε σενάριο για εκεχειρία.

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος [...] Δεν μπορεί να εξισωθεί με μία τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια συμφωνία με το PYD, τη μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Ο κ. Καλίν επαναβεβαίωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία θα συνεχίσουν να συγκρούονται με τους κούρδους αντάρτες έως ότου οι τελευταίοι να αποχωρήσουν από τη ζώνη όπου βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, το YPG, έχει αποδειχτεί ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον επί του πεδίου αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι η οργάνωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά τρομοκρατικός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Δεν θέλουμε να σταματήσουμε τα κουρδικά επιτεύγματα

Η Άγκυρα απαιτεί την απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου κοντά στα σύνορά της. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι πρόθεση της τουρκικής παρέμβασης στη Συρία είναι να εμποδίσει τα κουρδικά επιτεύγματα.

«Καταδικάζουμε με σθένος πρωτοβουλίες να παρουσιαστεί [η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη] ως μία κίνηση εναντίον των Κούρδων στη Συρία [και] ως επιχείρηση για να μπλοκάρουμε τις επιτυχίες των Κούρδων», είπε, σύμφωνα με το Anadolu.

Διευκρίνισε πως επιδίωξη των τουρκικών δυνάμεων είναι να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του ISIS σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από την τουρκο-συριακή μεθόριο, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας την πάγια πρόταση της Άγκυρας για δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr