Κλείσιμο

Ευρωπαίοι οι τρεις επικρατέστεροι στην κούρσα για τη ανάδειξη του νέου ΓΓ του ΟΗΕ

Μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες (29 Αυγούστου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε το προβάδισμα σε τρεις υποψηφίους από χώρες της ΕΕ στην κούρσα για την αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, του οποίου η δεύτερη θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, ο Σλοβάκος Μίροσλαβ Λάιτσακ και η Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα αναδείχθηκαν ως κορυφαίες επιλογές, σύμφωνα με πλήθος διαρροών από την ψηφοφορία.

Αυτή ήταν η τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν με βάση τρεις επιλογές: να ενθαρρύνουν, να αποθαρρύνουν ή να μην εκφράσουν γνώμη σχετικά με οποιοδήποτε από τους δέκα εναπομείναντες υποψηφίους στην κούρσα. Μετά τις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιουλίου και στις 4 Αυγούστου, οι υποψήφιοι Βέσνα Πούσιτς από την Κροατία και ο Ιγκόρ Λούκσιτς από το Μαυροβούνιο αποσύρθηκαν από την κούρσα.

Ο Γκουτέρες, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος υπηρέτησε ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για 10 χρόνια, προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή και στις τρεις ψηφοφορίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Στην πρώτη ψηφοφορία, ο Γκουτέρες έλαβε μηδέν «αποθαρρυντικές» ψήφους, αλλά πήρε δύο στη δεύτερη ψηφοφορία. Υπήρξαν εικασίες ότι η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν να «αποθαρρύνουν» Γκουτέρες, καθώς οι χώρες αυτές φαίνεται να έχουν άλλα σχέδια για την έκβαση της διαδικασίας.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) έχουν δικαίωμα βέτο. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η ψηφοφορία ήταν ανώνυμη και οι θέσεις τους δεν αποκαλύπτονται. Μια νέα ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με χρωματιστά καλαμάκια για τα πέντε μόνιμα μέλη.

Μεγάλη έκπληξη

Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, έκανε ένα εκπληκτικό άλμα στη δεύτερη θέση, μετά τα χαμηλά ποσοστά στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Στις 5 Αυγούστου έλαβε μόνο δύο «ενθαρρυντικές» ψήφους έναντι των εννέα που έλαβε χθες. Το άλμα αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιτυχία της Σλοβακικής διπλωματίας.

Η Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία είναι Γενική Γραμματέας της Unesco, του μεγαλύτερου οργανισμού του ΟΗΕ, ήρθε τρίτη, λαμβάνοντας την ίδια θέση που κατείχε στην πρώτη ψηφοφορία.

Ο Βουκ Γέρεμιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, έχει παραμένει μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων υποψηφίων καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας .

Έκπληξη θεωρείται το γεγονός ότι η Χέλεν Κλάρκ από τη Νέα Ζηλανδία, ο οποία βρίσκεται ψηλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε έβδομη και έχει λίγες έως μηδενικές πιθανότητες να εκλεγεί. Μια άλλη μεγάλη έκπληξη είναι ότι ο Ντανίλο Τούρκ, πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, που ήρθε δεύτερος στην πρώτη ψηφοφορία και την τέταρτος στη δεύτερη , έρχεται τώρα όγδοος.

Ο στόχος των τριών ψηφοφοριών μέχρι τώρα ήταν να αποθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους υποψηφίους, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το πραγματικό «παζάρι» μεταξύ των μόνιμων μελών σε μικρότερο αριθμό υποψηφίων. Θεωρείται ευρέως ότι οι υποψήφιοι στο δεύτερο μισό της κατάταξης δεν έχουν καμία ρεαλιστική πιθανότητα να εκλεγούν και πρέπει να αποσυρθούν.

Περιφερειακές ομάδες

Η ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης είναι η μόνη που δεν είχε Γενικός Γραμματέας μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος χωρίζεται σε περιφερειακές ομάδες. Η ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει τη Ρωσία, τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και του σοβιετικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων όλων των νέων μελών της ΕΕ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και όλες τις υποψήφιες χώρες για ένταξη, εκτός από την Τουρκία.

Η Πορτογαλία είναι
μέρος της ομάδας «Δυτική Ευρώπη και Άλλοι», η οποία περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν φέρεται να δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα ήθελε ο/η επόμενος-η Γενικός-ή Γραμματέας του ΟΗΕ να είναι από την περιφερειακή ομάδα του. Στην παρούσα φάση, αυτό φαίνεται να δίνει πλεονέκτημα στο Λάιτσακ και στη Μπόκοβα. Αλλά και η Κίνα θεωρεί ότι θα πρέπει να τηρηθεί η περιφερειακή αρχή και ότι ήρθε η ώρα της Ανατολικής Ευρώπης να πάρει τα ηνία του ΟΗΕ.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr