Guardian: Βοήθεια του ΟΗΕ στη Συρία ελέγχεται από τον κύκλο του Άσαντ

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναθέσει συμβόλαια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία σε ανθρώπους στενά συνδεδεμένους με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως αποκαλύπτει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Από την έρευνα προκύπτει ότι σημαντικά ποσά έχουν δοθεί σε επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες τελούν υπό αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις, καθώς επίσης σε κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανώσεις αρωγής. Μία εξ αυτών έχει στηθεί από τη σύζυγο του Σύρου Προέδρου Άσμα αλ Άσαντ και μία δεύτερη από τον στενό του συνεργάτη Ραμί Μακλούφ.

Τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν στις αιτιάσεις της εφημερίδας ότι δίνουν χρήματα για βοήθεια σε αυτούς που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, λέγοντας ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν παρά μόνο με έναν μικρό αριθμό οργανισμών που έχουν την έγκριση του Προέδρου Άσαντ – και ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσου τη σωστή αξιοποίηση των χρημάτων.

Εκπρόσωπος των
Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η βοήθεια να φτάνει στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Ωστόσο, οι επικριτές του συγκεκριμένου εγχειρήματος λένε ότι η βοήθεια δίνεται κατά προτεραιότητα σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο και ότι τελικά καταλήγει να ενισχύει ένα καθεστώς υπεύθυνο για τους θανάτους χιλιάδων πολιτών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο