Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία ΗΠΑ και Ρωσία

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρτιση σχεδίου εκεχειρίας στη Συρία βρίσκονται Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, μετά από μαραθώνιες επαφές των υπουργών Εξωτερικών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη.

«Έχουμε πετύχει καθαρότητα» όσον αφορά το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να υπάρξει εκεχειρία, και η «συντριπτική πλειονότητα» των τεχνικών ζητημάτων έχει επιλυθεί, δήλωσε ο κ. Κέρι μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου 10 ώρες.

Παρά ταύτα, ο κ. Κέρι διευκρίνισε ότι ακόμα απομένουν κάποιες εκκρεμότητες, και για αυτό τον λόγο τεχνικά κλιμάκια από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Λαβρόφ,σημειώνοντας ότι «σημαντικές συμφωνίες έχουν επιτευχθεί», αλλά και ότι «κάποια πράγματα χρειάζεται να οριστικοποιηθούν».

Παρά το γεγονός ότι οι επαφές της Παρασκευής δεν οδήγησαν σε τελική συμφωνία, οι δύο υπουργοί έκαναν μίλησαν μαζί σε δημοσιογράφους. Σε πολλές παλαιότερες συναντήσεις τους είχαν προτιμήσει να κάνουν χωριστά σχόλια στον Τύπο.

Λείπουν οι λεπτομέρειες, ερωτήματα για στρατιωτική συνεργασία

Σε μία ένδειξη της επιφυλακτικότητας που υπάρχει μετά τις αποτυχημένες παλαιότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανακοινώσουν επίσημα οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τα σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει όσον αφορά την προοπτική εκεχειρίας.

«Δεν θέλουμε μία συμφωνία στο όνομα του να έχουμε μία συμφωνία. Θέλουμε μία συμφωνία που να έχει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Κέρι.

Η απουσία λεπτομερειών σημαίνει πάντως ότι παραμένει παντελώς άγνωστο το κατά πόσον ΗΠΑ και Ρωσία θα βαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία στη Συρία, ενδεχόμενο που ούτως ή άλλως δεν υποστηρίζεται πλήρως από το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Από την άλλη πλευρά όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται κάποιας μορφής στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα ως την καλύτερη λύση για την αποκλιμάκωση της βίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τον σταδιακό επαναπροσανατολισμό των διαπραγματεύσεων στο πολιτικό μέτωπο και το μέλλον της Συρίας.

Μία από τις προτεραιότητες στις διαπραγματεύσεις είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, μετά τις σφοδρές μάχες των τελευταίων εβδομάδων, που ακολούθησαν την απόπειρα των καθεστωτικών δυνάμεων να περικυκλώσουν την πόλη.
Πηγή: skai.gr