Γάλλοι δήμαρχοι αποφασισμένοι να κρατήσουν την απαγόρευση του μπουρκίνι

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν την απαγόρευση του μπουρκίνι στις πόλεις τους, εμφανίζονται αρκετοί δήμαρχοι στη Γαλλία, παρά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ότι η απαγόρευση του ολόσωμου μουσουλμανικού μαγιό συνιστά σοβαρή παραβίαση θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δημοτικές Αρχές στη Νίκαια διαμήνυσαν πως η Αστυνομία θα συνεχίσει να επιβάλει πρόστιμα σε γυναίκες που φορούν μπουρκίνι στις παραλίες, ενώ ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Φρεζούς κατέστησε σαφές πως η «απαγόρευση παραμένει σε ισχύ».

Σκληρή παρέμβαση για το μπουρκίνι πραγματοποίησε εν τω μεταξύ ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ουσιαστικά επιμένοντας στη θέση του ότι πρόκειται για εργαλείο «υποδούλωσης» των γυναικών.

«Το να απαρνείσαι το μπουρκίνι δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θέτεις εν αμφιβόλω μία ατομική ελευθερία. Δεν υπάρχει ελευθερία που να φυλακίζει τις γυναίκες», δήλωσε ο κ. Βαλς μέσω Facebook.

Σημειώνεται πως η σημερινή απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου του Κράτους, αφορά μόνο την κοινότητα Βιλνέβ-Λουμπέ, μία από περισσότερες από 20 πόλεις που έχουν αποφασίσει να απαγορεύσουν το μπουρκίνι.

Ωστόσο, η απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους συνιστά δεδικασμένο, που σημαίνει ότι εάν υπάρξουν πρόσφυγες και για τις υπόλοιπες πόλεις σύντομα θα υπάρξουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις υπέρ του ολόσωμου μαγιό.

Η οριστική δικαστική απόφαση για το μπουρκίνι θα ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών υποστηρίζει την απαγόρευση των μπουρκίνι, ενώ δήμαρχοι που έχουν επιβάλει τις απαγορεύσεις δηλώνουν ότι προασπίζονται τη δημόσια τάξη και τον αυστηρά κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας.

Στον αντίποδα όμως, η μουσουλμανική κοινότητα υποστηρίζει ότι στοχοποιείται άδικα.
Πηγή: skai.gr