Κλείσιμο

Κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος του Λούλα ζητά η Αστυνομία

Την απαγγελία κατηγοριών κατά του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και της συζύγου του για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος ζητά η ομοσπονδιακή Αστυνομία της χώρας, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι ο κ. ντα Σίλβα και η σύζυγός του επωφελήθηκαν παρανόμως από την ανακαίνιση ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο παραθαλάσσιο θέρετρο Γκουαρούχα από την κατασκευαστική εταιρεία OAS.

Η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμών και εργολαβιών που έχει ως επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, με την Αστυνομία να εκτιμά ότι η OAS αγόρασε και ανακαίνισε το ακίνητο ως «δώρο» για την οικογένεια ντα Σίλβα.

Μάλιστα, η Αστυνομία εκτιμά ότι το ζεύγος ντα Σίλβα έλαβε κι άλλες παράνομες βοήθειες από την OAS, με το συνολικό όφελος για τον αριστερό πρώην πρόεδρο να υπολογίζεται στα 660.000 ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος Λούλα έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο ίδιος ή η σύζυγός του ήταν ιδιοκτήτες του επίμαχου διαμερίσματος. Υποστηρίζουν ότι απλώς κατέθεσαν προκαταβολή για την αγορά ενός άλλου ακινήτου στην ίδια πολυκατοικία, όμως τελικά ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους.

Η αναζωπύρωση της υπόθεσης Λούλα έρχεται τη στιγμή που η διάδοχος και προστατευόμενή του, Ντίλμα Ρούσεφ, δικάζεται στη Γερουσία της Βραζιλίας με κίνδυνο αποπομπής από την εξουσία.

Η κ. Ρούσεφ κατηγορείται για παράνομες παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2014 – έτος εκλογών – όταν και φέρεται να προσπάθησε να κρύψει το έλλειμμα με παράνομα δάνεια από κρατικές τράπεζες.

Ο κ. Λούλα έχει δηλώσει πως προτίθεται να παραστεί στην κατάθεση της κ. Ρούσεφ ενώπιον της Γερουσίας, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ψηφοφορία της Γερουσίας για την κ. Ρούσεφ αναμένεται την Τρίτη ή τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Πηγή: skai.gr