Τους 281 έφτασαν οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Ιταλία

Στους 281 αυξήθηκε, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 6,2 βαθμών που συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης, κι ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

Οι περισσότεροι νεκροί, 221 τον αριθμό, έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια της πόλης Αματρίτσε, που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης. Οι τραυματίες που παραμένουν νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τους 380.

Σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία, οι ελπίδες εξανεμίζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, ενώ σε ορισμένες ζώνες οι έρευνες έχουν ήδη ανασταλεί.

«Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει τους φίλους μας πίσω ζωντανούς από τα χαλάσματα, αλλά ακόμα σκάβουμε επειδή πολλοί αγνοούνται», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότζι.

Άγνωστος παραμένει σταθερά ο αριθμός των αγνοούμενων, γεγονός που διατηρεί αμείωτο τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των νεκρών. Έως τώρα η Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει ζωντανούς 238 ανθρώπους στα συντρίμμια.

Η Ιταλία σχεδιάζει να κηδέψει δημοσία δαπάνη περίπου 40 από τα θύματα του σεισμού αύριο Σάββατο. Έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Το έργο των σωστικών συνεργείων γίνεται πιο δύσκολο λόγω της συνεχιζόμενης μετασεισμικής δραστηριότητας, με τις τακτικές δονήσεις να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή διασωστών που εργάζονται σε ευάλωτα και μισοκατεστραμμένα κτήρια.

Τους χειμερινούς μήνες κοινότητες όπως η Αματρίτσε είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες, όμως το καλοκαίρι αποτελούν έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρωμαίων και τουριστών από το εξωτερικό, γεγονός που έχει συμβάλει στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό.

Πολλά από τα κτήρια χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα ή την Αναγέννηση, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές δονήσεις.

Ένα ακόμα μέτωπο εν τω μεταξύ είναι οι ανάγκες των επιζώντων, καθώς χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Η αρωγή των επιζώντων αναμένεται να αναδειχτεί σε κρίσιμο ζήτημα πολιτικά για τη Ρώμη, με δεδομένο ότι στο παρελθόν επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης μετά από φυσικές καταστροφές χαρακτηρίστηκαν από σπατάλες, μεγάλες καθυστερήσεις και κακοδιαχείριση.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ίσως ο σεισμός του 2009 στην κοντινή Λ' Άκουιλα, που άφησε πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς, όπου οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έπεσαν «θύμα», του οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγή: skai.gr