«Ναι» στο μπουρκίνι έδωσε η γαλλική Δικαιοσύνη

Προσωρινό «ναι» στο μπουρκίνι έδωσε η γαλλική Δικαιοσύνη.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, διέταξε την αναστολή της απαγόρευσης του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ-Λουμπέ, μία από τις περισσότερες από 20 γαλλικές πόλεις που είχαν απαγορεύσει το ολόσωμο μαγιό που φορούν χιλιάδες μουσουλμάνες γυναίκες.

Στην απόφασή του, το Συμβούλιο του Κράτους χαρακτηρίζει την απαγόρευση του μπουρκίνι σοβαρό και παράνομο περιορισμό των θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών.

Οι απαγορεύσεις παραμένουν σε ισχύ στις υπόλοιπες πόλεις, καθώς δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί σχετικές προσφυγές, όμως το δεδικασμένο που δημιουργήθηκε σήμερα ουσιαστικά σημαίνει ότι το μπουρκίνι θεωρείται προσωρινά νόμιμο στη Γαλλία, έως ότου να ληφθεί η οριστική δικαστική απόφαση μέσα στους επόμενους μήνες.

Η νομιμότητα ή μη του μπουρκίνι έχει αναδειχτεί σε μεγάλο κοινωνικό θέμα στη Γαλλία, η οποία προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη Νίκαια, χωρίς όμως να οδηγηθεί σε περιορισμό της ελευθερίας στη θρησκευτική έκφραση.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των γάλλων πολιτών υποστηρίζει την απαγόρευση των μπουρκίνι, ενώ δήμαρχοι που έχουν επιβάλει τις απαγορεύσεις δηλώνουν ότι προασπίζονται τη δημόσια τάξη και τον αυστηρά κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας.

Στον αντίποδα όμως, η μουσουλμανική κοινότητα υποστηρίζει ότι στοχοποιείται άδικα.

Το θέμα έχει διχάσει ακόμα και την γαλλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να χαρακτηρίζει το μουρκίνι σύμβολο «υποδούλωσης» των γυναικών, αλλά άλλους υπουργούς να εκφράζουν προβληματισμό για την απαγόρευση.
Πηγή: skai.gr