Η Τουρκία βομβάρδισε ξανά τους Κούρδους στη Συρία και διαψεύδει την υποχώρησή τους

Νέο βομβαρδισμό εναντίον των κούρδων ανταρτών της Συρίας εξαπέλυσε το τουρκικό πυροβολικό, υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους και προσπάθησαν να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι οι τουρκικές δυνάμεις εντόπισαν και έπληξαν κούρδους αντάρτες κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι έχουν αποσύρει τους άνδρες τους από την περιοχή.

Παρά ταύτα, ουσιαστικά διαψεύδοντας την ανακοίνωση των Κούρδων, το Anadolu μετέδωσε ότι από την Τετάρτη οι αντάρτες έχουν «συνεχίσει τις κινήσεις τους» κι έχουν καταλάβει επτά χωριά.

Η κόντρα της Τουρκίας με το YPG περιπλέκεται περαιτέρω λόγω του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τους κούρδους μαχητές ως έναν από τους αποτελεσματικότερους συμμάχους τους στον επί του πεδίου αγώνα εναντίον του ISIS.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας και να περιορίσει τις βλέψεις των Κούρδων. Κατά τη διάρκεια της βαρυσήμαντης επίσκεψής του στην Άγκυρα χθες Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε ξεκάθαρα πως οι Κούρδοι θα χάσουν τη στήριξη των ΗΠΑ εάν παραμείνουν δυτικά του Ευφράτη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι Κούρδοι, με αιχμή του δόρατος την ένοπλη οργάνωση YPG, προήλασαν δυτικά του Ευφράτη προκειμένου να απελευθερώσουν την Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, η επέκταση του YPG και δυτικά του Ευφράτη, πέραν των μεγάλων συνοριακών εκτάσεων που ελέγχει ανατολικά του ποταμού, θορύβησε ιδιαίτερα την Άγκυρα, η οποία βλέπει την εν λόγω οργάνωση ως τρομοκρατική επέκταση του PKK και ανησυχεί ότι οι Κούρδοι βάζουν τις βάσει για τη σύσταση δικού τους κρατιδίου στην περιοχή.

Η Μανμπίτζ βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία απελευθερώθηκε από το ISIS με τουρκική στρατιωτική στήριξη την Τετάρτη. Η τουρκική επέμβαση στη Τζαραμπλούς – με συμμετοχή τεθωρακισμένων αρμάτων, πυροβόλων και πολεμικών αεροσκαφών – είχε ως βασικό στόχο την αποτροπή της περαιτέρω κουρδικής επέκτασης.
Πηγή: skai.gr