Τσαβούσογλου: Η ένταξή στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά την ψύχρανση στις σχέσεις των δύο πλευρών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σταθερά ένας στρατηγικός στόχος για εμάς. Δεν υπάρχει αλλαγή», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από την Πολωνία και τη Ρουμανία στην Άγκυρα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι μολονότι μετά το πραξικόπημα κάποιες ευρωπαϊκές χώρες «απέτυχαν να περάσουν το τεστ σχετικά με την υπεράσπιση της δημοκρατίας», υπήρξαν άλλες που στάθηκαν σαν «αδέλφια» στην Άγκυρα, εκφράζοντας εξ αρχής την υποστήριξή τους στην εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, παρά τα αιχμηρά σημεία, συνιστούν αποκλιμάκωση σε σχέση με άλλα σχόλια που έχουν κάνει ο ίδιος και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες, καταγγέλλοντας ελλιπή ευρωπαϊκή στήριξη μετά το πραξικόπημα, ακόμα και προσπάθεια των Βρυξελλών να εκφοβίσουν ή ακόμα και να εκβιάσουν την Άγκυρα.

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε πάντως να επαναφέρει στο προσκήνιο τα παράπονα της Τουρκίας σχετικά με τη στάση της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των βίζα για τα τουρκικά διαβατήρια.

Αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη σκληρή γλώσσα του παρελθόντος, όταν είχε απειλήσει με ακύρωση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό σε περίπτωση που η Ε.Ε. δεν απελευθερώσει τις θεωρήσεις έως τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σχολίασε με νόημα πως η συμφωνία που επιτρέπει επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά συνδέεται άρρηκτα με τις βίζες.

«Αυτές οι συμφωνίες είναι αλληλένδετες [...] Δεν είναι σωστό να λέμε ‘ας εφαρμόσουμε τη συμφωνία που ευνοεί την Ε.Ε., αλλά όχι αυτή που ευνοεί την Τουρκία’, αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
Πηγή: skai.gr