Στο ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας έφτασε το μπουρκίνι

Στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, το Συμβούλιο του Κράτους, έφτασε η απαγόρευση των περίφημων «μπουρκίνι» σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Είκοσι-έξι γαλλικές πόλεις έχουν απαγορεύσει αυτά τα ολόσωμα μαγιό που φορούν μουσουλμάνες γυναίκες, ωστόσο, δύο οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μουσουλμάνων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το μέτρο ως απαράδεκτο.

Το Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει αύριο Παρασκευή εάν θα αναστείλει ή εάν θα επικυρώσει τις απαγορεύσεις έως ότου να ληφθεί η οριστική δικαστική απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα των μπουρκίνι, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η γαλλική Δικαιοσύνη προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής απαγορεύσεων ακριβώς ώστε να διασφαλίζεται ότι μέτρα που είναι υπερβολικά αυστηρά δεν θα μείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκκερμοδικούν στο επιβαρημένο δικαστικό σύστημα.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως οι περισσότεροι Γάλλοι υποστηρίζουν την απαγόρευση των μπουρκίνι, όμως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας πιστεύουν ότι στοχοποιούνται αδίκως κι ότι η απαγόρευση συνιστά παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους.

Το ζήτημα των μπουρκίνι έχει διχάσει ακόμα και τη Σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει χαρακτηρίσει το μπουρκίνι ως «υποδούλωση της γυναίκας», όμως άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν εμφανιστεί πιο επιφυλακτικά.
Πηγή: skai.gr