Άρχισε η δίκη για την αποπομπή της Ρούσεφ στη Βραζιλία

Άρχισε στη Βραζιλία η δίκη για την αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ από την εξουσία.

Η δίκη γίνεται στη Γερουσία υπό την επίβλεψη του επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είτε την Τρίτη είτε την Τετάρτη.

Οι αντίπαλοι της κ. Ρούσεφ χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον 54 από τις 81 έδρες της Γερουσίας για την αποπομπή της προέδρου – δηλαδή πλειοψηφία δύο-τρίτων – αριθμό που εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα πετύχουν.

Η κ. Ρούσεφ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτίου Αμερικής, κατηγορείται ότι δανείστηκε παρανόμως χρήματα από κρατικές τράπεζες προκειμένου να συγκαλύψει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2014, δηλαδή τη χρονιά που επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο.

Κατά τις επόμενες ημέρες, οι γερουσιαστές θα ακούσουν μάρτυρες υπέρ και κατά της προέδρου. Η ίδια η κ. Ρούσεφ, που σήμερα βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, θα εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κ. Ρούσεφ υποστηρίζει ότι οι λογιστικές πρακτικές που ακολούθησε είχαν στην πράξη χρησιμοποιηθεί από πολλούς προκατόχους της, και καταγγέλλει ότι η δίκη ισοδυναμεί με πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Εκατοντάδες βραζιλιάνοι πολιτικοί, τόσο του Κόμματος των Εργατών της κ. Ρούσεφ όσο και όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχουν εμπλακεί σε πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς τα τελευταία χρόνια, με απόγειο τα δίκτυα χρηματισμών και εργολαβιών στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.
Πηγή: skai.gr