Ανατολικά του Ευφράτη, όπως ζητούσε η Τουρκία, αποτραβήχτηκαν οι Κούρδοι

Ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπως απαιτούσε η Τουρκία, φαίνεται ότι υποχώρησαν οι κούρδοι αντάρτες της Συρίας.

Η κύρια οργάνωση των κούρδων ανταρτών, η YPG, ανακοίνωσε πως οι μαχητές της έχουν επιστρέψει «στις βάσεις τους», ενώ ο πολυεθνικός συνασπισμός που αντιμάχεται το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ξεχωριστά πως το «κύριο τμήμα» των κουρδικών συριακών δυνάμεων έχει μετακινηθεί ανατολικά του Ευφράτη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μαχητές της YPG είχαν κινηθεί δυτικά του Ευφράτη προκειμένου να απελευθερώσουν την πόλη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, η οποία φοβάται ότι οι Κούρδοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δικό τους κρατίδιο στην περιοχή.

Το YPG θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στον επί του πεδίου αγώνα εναντίον του ISIS, όμως τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον έσπευσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας και να περιορίσει τις βλέψεις των Κούρδων.

Κατά τη διάρκεια της βαρυσήμαντης επίσκεψής του στην Άγκυρα χθες Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαμήνυσε ξεκάθαρα πως οι Κούρδοι θα χάσουν τη στήριξη των ΗΠΑ εάν παραμείνουν δυτικά του Ευφράτη.

Λίγες ώρες αργότερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε προσωπικά στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ώστε να τον ενημερώσει για την αποχώρηση των Κούρδων από την Μπανμπίτζ.

Η συνεχής επέκταση της YPG στη ζώνη της συρο-τουρκικής μεθορίου ήταν ένας από τους λόγους που η Τουρκία αποφάσισε να υποστηρίξει τη μεγάλη επιχείρηση για την απελευθέρωση της συριακής πόλης Τζαραμπλούς από το Ισλαμικό Κράτος.

Με την κατάληψη της Τζαραμπλούς, που βρίσκεται βόρεια της Μανμπίτζ, οι Τούρκοι ουσιαστικά διαμήνυσαν και στην πράξη ότι είναι διατεθειμένοι να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία προκειμένου να αποτρέψουν την υπέρμετρη επέκταση των Κούρδων.
Πηγή: skai.gr