Μπάιντεν: Κακή συμφωνία για την Ευρώπη ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2

Ξεκάθαρες αιχμές εναντίον της ρωσο-ευρωπαϊκής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, άφησε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη.

Ο Nord Stream 2 σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας και θα παρακάμπτει την Ουκρανία, υπονομεύοντας τη σημασία της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας ως διαμετακομιστικό κέντρο για προώθηση ρωσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη.

Ο αγωγός θα κατασκευαστεί από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, σε συνεργασία με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική E.ON, η αυστριακή OMV, και η αγγλο-ολλανδική Shell.

Το έργο υποστηρίζεται πολιτικά από τη γερμανική κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η στάση του Βερολίνου έχει προκαλέσει την ενόχληση της Ιταλίας, με δεδομένο ότι η Γερμανία είχε αντιταχθεί στα σχέδια για άλλους ρωσικούς αγωγούς που επίσης θα παρέκαμπταν την Ουκρανία, καταλήγοντας όμως στη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Gazprom, συνδυαστικά οι αγωγοί Nord Stream και Nord Stream 2 θα μπορούν να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Τα σχόλια του κ. Μπάιντεν έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Σουηδία.
Πηγή: skai.gr