Toυλάχιστον 247 οι νεκροί από το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία

Σε τουλάχιστον 247 ανέρχονται οι νεκροί του ισχυρού σεισμού 6,2 βαθμών που συγκλόνισε την Τετάρτη τα ξημερώματα – στις 3:36 τοπική ώρα – την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. 

Rescuers walk past the bell tower with the clock showing the time of the earthquake in Amatrice, central Italy, August 24, 2016. REUTERS/Stefano Rellandini
Το ρολόι «πάγωσε» την ώρα του σεισμού

Σωστικά συνεργία, στρατιώτες και απλοί πολίτες συνεχίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας την προσπάθεια εντοπισμού τυχόν επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, με τον αριθμό των αγνοούμενων να παραμένει άγνωστος.

Το έργο των διασωστών επικεντρώνεται στις κωμοπόλεις Αματρίτσε, Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, όπου δεκάδες κτήρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Πολλά από τα κτήρια στους πληγέντες οικισμούς χρονολογούνται από την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης και δεν μπορούν να αντέξουν ισχυρές δονήσεις.

Οι πληγείσες
κοινότητες είναι κανονικά αραιοκατοικημένες, όμως λόγω του καλοκαιριού χιλιάδες παραθεριστές ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη ζώνη της κεντρικής Ιταλίας, γεγονός που εντείνει τους φόβους για αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

Ο δήμαρχος του Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, δήλωσε ότι περίπου 2.500 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι στην περιοχή μετά τον σεισμό.



Το επίκεντρό της δόνησης είχε βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα κι εντοπίζεται πολύ κοντά στην κοινότητα Ακούμολι.



Σύμφωνα με ιταλικό πρακτορείο ANSA, έως το αργά απόγευμα είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 200 μετασεισμοί, όμως μόνο δύο εξ αυτών υπερέβαιναν τα 5 Ρίχτερ. Το ANSA μεταδίδει ακόμα ότι οι σημαίες σε κυβερνητικά κτήρια στη Ρώμη θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία, ενώ βοήθεια υποσχέθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη η Ρώμη έως τώρα έχει ζητήσει μόνο συνδρομή για τη δορυφορική αξιολόγηση των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.


Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ρώμη, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στην Περούτζια ακόμη και στη Βενετία.
Πηγή: skai.gr