Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τη νέα δοκιμή της Β. Κορέας

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που σήμανε συναγερμό στην ανατολική Ασία.

Το βορειοκορεατικό βλήμα, που εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα από υποβρύχιο, διήνυσε περίπου 500 χιλιόμετρα προτού καταπέσει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αποτέλεσμα σαφώς καλύτερο σε σχέση με παλαιότερες πυραυλικές δοκιμές του Βορρά.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι ο πύραυλος παραβίασε τη ζώνη αεράμυνας και ταυτοποίησης της Ιαπωνίας και χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Η βορειοκορεατική δοκιμή έρχεται τη στιγμή που Νότια Κορέα και Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους στην Κορεατική Χερσόνησο, με τη συμμετοχή περίπου 80.000 στρατιωτών.

Λόγω σκληρών κυρώσεων του ΟΗΕ, η Πιονγκγάανκ δεν έχει κανένα δικαίωμα να πραγματοποιεί πυρηνικές ή βαλλιστικές δοκιμές, όμως έχει παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τους τελευταίους μήνες.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα έγινε γνωστό ότι έχει αρχίσει εκ νέου παραγωγή πλουτωνίου, και πιστεύεται ότι ετοιμάζει την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της,

Στις αρχές Αυγούστου, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο απευθείας προς τα ιαπωνικά ύδατα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Τόκιο.

Ωστόσο, η τότε δοκιμή δεν καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθότι η Κίνα – μόνιμο μέλος του σώματος – προσπάθησε να εισάγει στο κοινό ανακοινωθέν κείμενο που θα εξέφραζε αντίθεση στην προγραμματισμένη εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.
Πηγή: skai.gr