Στα χέρια των σύρων ανταρτών η Τζαραμπλούς, με τη βοήθεια της Τουρκίας

Στα χέρια των σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία έπεσε η συριακή πόλη Τζαραμπλούς, που μέχρι πριν λίγες ώρες βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τζαραμπλούς βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και αποτελεί μία από τις τελευταίες διόδους για τη μεταφορά όπλων προς το «χαλιφάτο» του ISIS.

Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Τζαραμπλούς άρχισε τα ξημερώματα της Τετάρτης, με την πλήρη στήριξη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και με τουρκικά άρματα μάχης να εισέρχονται σε συριακό έδαφος και βοηθούν τους αντάρτες στην επέλασή τους προς την πόλη.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, στην επιχείρηση δεν καταγράφηκε ούτε μία τουρκική απώλεια, ενώ νεκρός έπεσε μόνο ένας αντάρτης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στην επιχείρηση συνδράμουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι η αμερικανική συμμετοχή περιοριζόταν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όμως, σύμφωνα με πηγές του διεθνών μέσων ενημέρωσης, αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν και βομβαρδιστικές επιδρομές εναντίον του ISIS.

Πέραν της εκδίωξης του ISIS από την Τζαραμπλούς, κύριος στόχος της όλης επιχείρησης είναι να αποτραπεί η επέλαση των κούρδων ανταρτών της Συρίας προς την πόλη, καθώς η Άγκυρα ανησυχεί ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στις εκτεταμένες περιοχές που ελέγχουν στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal», οι ΗΠΑ, που κανονικά στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζουν την όλη επιχείρηση στη Τζαραμπλούς ακριβώς ώστε να στείλουν μήνυμα στους κούρδους αντάρτες να περιορίσουν τη δράση τους.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις κουρδικές συριακές δυνάμεις σε περίπτωση που περάσουν δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, μιλώντας στο πλευρό του κ. Μπάιντεν, αποσαφήνισε εκ νέου ότι η Τουρκία δεν δέχεται σε καμία περίπτωση τη σύσταση οποιοδήποτε κουρδικού «σχηματισμού» νότια των συνόρων της.
Πηγή: skai.gr