Κρίσιμες συναντήσεις Μπάιντεν με Ερντογάν και Γιλντιρίμ στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα για συναντήσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπινάλι Γιλντιρίμ βρίσκεται ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στην πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στη γείτονα χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα έχουν ψυχραθεί μετά το πραξικόπημα. Η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι δεν την έχουν υποστηρίξει αρκετά μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Αιχμή της διάστασης ανάμεσα στους δύο συμμάχους έχει αναδειχτεί η άρνηση της αμερικανικής πλευράς να εκδώσει άμεσα τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, παρά τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς ότι ήταν ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να εκφράσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα Γκιουλέν.

Η Άγκυρα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για την έκδοση του ιμάμη, όμως τα συνοδευτικά στοιχεία δεν σχετίζονται με τη φερόμενη εμπλοκή του κ. Γκιουλέν στο πραξικόπημα, αλλά με καταγγελίες για πρότερη «εγκληματική» δράση του.

Πριν λίγες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στέλνει στην Άγκυρα κλιμάκιο πραγματογνωμόνων ώστε να αξιολογήσει τα τουρκικά στοιχεία.

Η επίσκεψη Μπάιντεν άρχισε λίγες ώρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, με αμερικανική υποστήριξη, για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, που βρίσκεται στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Ο συριακός εμφύλιος αναμένεται να τεθεί επίσης επί τάπητος, καθώς αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, με αιχμή τη στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στις δυνάμεις των κούρδων της Συρίας, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις κουρδικές συριακές δυνάμεις ως τρομοκρατική προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ανησυχεί για τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στην περιοχή.

Λίγο μετά την άφιξή του, ο κ. Μπάιντεν επισκέφτηκε το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο βομβαρδίστηκε επανειλημμένα τη νύχτα του πραξικοπήματος.
Πηγή: skai.gr