Πάνω από 70 νεκροί και τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία

Τουλάχιστον 73 νεκρούς άφησε πίσω τουσύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό ο ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών που συγκλόνισε τα ξημερώματα, στις 3:36 τοπική ώρα, την κεντρική Ιταλία.

Ο αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά. Οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 150.

Ο σεισμός ισοπέδωσε πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στο κέντρο της χώρας, ενώ δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία από τις κοινότητες Αματρίτσε, Ακούμολι , Πεσκάρα ντελ Τρόντο και Αρκουάτα ντελ Τρόντο.



Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει στην αρωγή των πληγέντων ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Ρώμη έχει ζητήσει μέχρι στιγμής βοήθεια μόνο βοήθεια για τη δορυφορική καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Αδιάκοπες είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτηρίων έχει καταρρεύσει. 

Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.


Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε χρησιμοποίησε το πρωί την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». 




Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.

Το επίκεντρό της δόνησης είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ. από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις 5,5 και 5,2 βαθμών καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.




Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ρώμη, στη Περούτζια ακόμη και στην Βενετία. 
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισαν πως μπορεί να συγκριθεί με εκείνον της Λ΄ 'Ακουιλα, του 2009, ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.



«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλυτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωες σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επληγησαν από τον Εγκέλαδο.

Ο ιταλός πρωθυπουργός μάλιστα ματαίωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει "αναστατωθεί" από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον "μεγάλο πόνο" του και την "αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί".

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον ιταλό πρωθυπουργό εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσφέροντας τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια, εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Σημείωσε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.




Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Πηγή: skai.gr