Ηττήθηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης η φιλοδυτική κυβέρνηση της Λιβύης

Πλήγμα νομιμοποίησης υπέστη η φιλοδυτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, καθώς το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Associated Press και Reuters.

Μέσα στο χάος της τελευταίας πενταετίας, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε άντρο συμμοριών που διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες προς στην Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου, αλλά και σε βάση του Ισλαμικού Κράτους έξω από το «χαλιφάτο» του στη Συρία και το Ιράκ.

Από τους 101 βουλευτές που έλαβαν μέρος στη σημερινή ψηφοφορία, οι 61 έδωσαν ψήφο δυσπιστίας, 39 απείχαν και μόλις ένας ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Βουλής.

Δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει μετά τη σημερινή ψηφοφορία. Ορισμένοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η ψήφος δυσπιστίας οδηγεί αυτόματα σε διάλυση της κυβέρνησης, η οποία συστάθηκε με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Η Βουλή έχει έδρα την ανατολική πόλη του Τομπρούκ, ενώ η κυβέρνηση εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ψηφοφορία μπορεί να προκαλέσει νέα εμπόδια στις προσπάθειες ενοποίησης της βορειοαφρικανικής χώρας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ημιδιάλυσης και ανομίας από το 2011, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Τους τελευταίους δύο μήνες πάντως, φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές έχουν κατορθώσει να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Σύρτης. Οι εξτρεμιστές είχαν καταφέρει να μετατρέψουν την πόλη στο μεγαλύτερο προπύργιο του ISIS στη βόρεια Αφρική.

Σήμερα Δευτέρα, οι φιλοκυβερνητικοί ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν δύο ακόμα σημαντικά κτήρια που χρησιμοποιούνταν από τους τζιχαντιστές.
Πηγή: skai.gr