Κλείσιμο

Τσαβούσογλου: Πρέπει να «καθαρίσουμε» τα σύνορά μας από τζιχαντιστές

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαριστούν τελείως» από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διαμήνυσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Γκαζιαντέπ, που στοίχισε τη ζωή σε 54 ανθρώπους.

Αν και έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα, η Άγκυρα θεωρεί πως το ISIS είναι ο πιθανότερος ένοχος.

«Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να πολεμάμε στο έδαφός μας και στο εξωτερικό εναντίον τέτοιας τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον λιθουανό ομόλογό του.

Ο κ. Τσαβούσοβλου υποστήριξε ότι το ISIS έχει επιλέξει την Τουρκία ως «πρώτο στόχο» ως αντίποινα για το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει εμποδίσει χιλιάδες επίδοξους τζιχαντιστές να φτάσουν στη Συρία και στο Ιράκ. Όπως είπε, η τουρκικές Αρχές έχουν αρνηθεί είσοδο σε 55.000 επίδοξους τρομοκράτες και έχουν απελάσει 4.000 υπόπτους.

Το μήνυμα Τσαβούσογλου έρχεται δύο ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία κατά τους επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να αποτρέψει τη διάσπαση της χώρας σε εθνοτικά στρατόπεδα.

Άγνωστο παραμένει το πώς η αυξημένη τουρκική εμπλοκή θα επηρεάσει τις κουρδικές αντάρτικες δυνάμεις που επιχειρούν κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με τη στήριξη μάλιστα ειδικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις συριακές κουρδικές δυνάμεις ως βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο Τουρκία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Παρά ταύτα, η Ουάσιγκτον διαχωρίζει το PKK από τους Κούρδους της Συρίας, εγείροντας ανησυχίες στην τουρκική πλευρά ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν να δημιουργούσουν δικό τους κράτος στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr