Πράσινο φως για διαπραγμάτευση Ραχόι με Ciudadanos στην Ισπανία

Το «πράσινο φως» από το Λαϊκό Κόμμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους κεντρώους Ciudadanos για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία έλαβε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε ένα μικρό πρώτο βήμα για τη λήξη του οκτάμηνου πολιτικού αδιεξόδου στην ιβηρική χώρα.

«Η Ισπανία χρειάζεται κυβέρνηση τώρα, κι όχι νέες εκλογές», δήλωσε ο κ. Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε ότι θα είναι αδύνατον να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) δεν δώσει κάποιου είδους στήριξη κατά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

«Το Ciudadanos έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός, το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει κάνει ούτε ένα. Χωρίς αυτό το βήμα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει» η διαδικασία, τόνισε ο κ. Ραχόι.

Χωρίς τη στήριξη των Σοσιαλιστών, Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos δεν έχουν αρκετές έδρες στη Βουλή για να λάβουν τη δεδηλωμένη. Παρά ταύτα, υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εάν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν να απόσχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία εμπιστοσύνης, όταν δεν απαιτείται απόλυτη ψηφοφορία επί του συνόλου των βουλευτών, αλλά μόνο επί των ψηφισάντων.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντεθ, έσπευσε πάντως να διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να δώσει οιαδήποτε στήριξη σε κυβέρνηση Ραχόι στη Βουλή, διατηρώντας τη σκληρή γραμμή της παράταξής του.

Ακόμα και η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos πάντως δεν είναι ακόμα δεδομένη, καθότι οι Ciudadanos έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για να στηρίξουν τυχόν κυβέρνηση Ραχόι την πλήρη υιοθέτηση των έξι σημείων που έχουν καταθέσει.

Στα έξι σημεία περιλαμβάνεται αίτημα για έρευνα στα περίφημα «μαύρα» ταμεία του Λαϊκού Κόμματος, όριο για το πόσες θητείες μπορεί να κάνει κάθε πρωθυπουργός και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Πηγή: skai.gr