Κλείσιμο

Δις ισόβια συν 1.900 χρόνια ζητούν οι τούρκοι εισαγγελείς για τον Γκιουλέν

Δις ισόβια και επιπλέον 1.900 χρόνια κάθειρξης ζητούν οι τουρκικές εισαγγελικές Αρχές για τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ως ο «εγκέφαλος» πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στο κατηγορητήριο, που αριθμεί 2.527 σελίδες, ο 75χρονος αυτοεξόριστος ιμάμης κατηγορείται μεταξύ άλλων για απόπειρα διάλυσης της συνταγματικής τάξης με βία, για τη συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης και για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η δίωξη εναντίον του κ. Γκιουλέν χρονολογείται από το 2015, δηλαδή πριν το πραξικόπημα, και άρχισε στο πλαίσιο της σύγκρουσης του ιμάμη με τον πρώην σύμμαχό του, τον σημερινό πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 111 ύποπτοι, με τον κ. Γκιουλέν να κατονομάζεται ως ο «ύποπτος υπ’ αριθμόν ένα». Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, 13 από τους κατηγορούμενους έχουν ήδη συλληφθεί και αντιμετωπίζουν ποινές που κυμαίνονται από δύο χρόνια φυλάκισης έως ισόβια κάθειρξη.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο κ. Γκιουλέν κατοικεί μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999 και η Άγκυρα ζητά επίμονα την έκδοση του, όμως η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να τηρηθεί η προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που σημαίνει ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη θα πρέπει να δεχτεί τις καταγγελίες της Άγκυρας περί εμπλοκής του ηλικιωμένου ιμάμη στο πραξικόπημα.

Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Το ζήτημα Γκιουλέν τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.
Πηγή: skai.gr