Κλείσιμο

Γαλλία: Αντιδράσεις για την απόφαση του δημάρχου των Καννών να απαγορεύσει το «μπουρκίνι»

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου των Καννών, στη νοτιοανατολική Γαλλία, να απαγορεύσει στις πλαζ του δήμου τα "μπουρκίνι", δηλαδή τα γυναικεία μαγιό που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο, με πολλές ενώσεις να τον κατηγορούν για διαστρέβλωση της αρχής της κοσμικότητας και ότι τροφοδοτεί εντάσεις.

Ο δήμαρχος των Καννών Νταβίντ Λινάρ, του κεντροδεξιού κόμματος του Σαρκοζί "Οι Ρεπουμπλικάνοι", αποφάσισε στα τέλη του Ιουλίου να απαγορεύσει "την πρόσβαση στις παραλίες (...) οποιουδήποτε δεν έχει την σωστή περιβολή, η οποία δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας".

Για τον κ. Λινάρ "μια ενδυμασία λουομένου που δηλώνει επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη (...) κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να προληφθεί".

Η απαγόρευση
αυτή των μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα "αφαιρεί από την αρχή της κοσμικότητας την ουσία της", διαμαρτυρήθηκε η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ζητήσει ακύρωση της απόφασης αυτής, όπως άλλωστε και η επιτροπή κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία CCIF, η οποία εξέφρασε "βαθιά ανησυχία" όσον αφορά αυτήν την, όπως την χαρακτήρισε, "νέα επίθεση στις πιο θεμελιώδεις αρχές δικαίου".

Μια τέτοια απόφαση απορρέει από μια "στρατηγική της έντασης", κατήγγειλε παράλληλα η ένωση SOS racisme.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ