Ρέντσι: Μετανιώνω που προσωποποίησα το δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε την Τρίτη (9 Αυγούστου) ότι ήταν λάθος να κάνει προσωπική του υπόθεση το δημοψήφισμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους, δίνοντας αρχικά την υπόσχεση να παραιτηθεί σε περίπτωση που αποτύχει να πείσει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την ανάγκη για συνταγματική αλλαγή .

Η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με το δημοψήφισμα επί των προτάσεων, οι οποίες όπως υποστηρίζει ο Ρέντσι θα φέρουν σταθερότητα στη διακυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για αστάθεια της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

«Ήταν λάθος μου να προσωποποιήσω το δημοψήφισμα σε τέτοιο βαθμό», παραδέχτηκε ο Ρέντσι στους υποστηρικτές του κόμματος σε εκδήλωση στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας.

«Αυτή δεν είναι μεταρρύθμιση ενός ατόμου, είναι η μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ιταλία».

Καμία κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει πλήρη θητεία στην Ιταλία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μεταρρύθμιση μιας οικονομίας της οποίας το χρέος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα.

Ο Ρέντσι θέλει να ξεφορτωθεί ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, στο οποίο η άνω και κάτω βουλή έχουν ίσες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη Γερουσία ως εκλεγμένο σώμα και μειώνοντας σημαντικά τη δυνατότητά της να ασκήσει βέτο σε θέματα νομοθεσίας.

Η Γερουσία έχει τη
δυνατότητα να ρίξει κυβερνήσει αποσύροντας την εμπιστοσύνη της και υποστηρικτές της μεταρρύθμισης λένε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα σταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες της νομοθεσίας.

Οι αντίπαλοι φοβούνται για πιθανή κατάργηση του δημοκρατικού ελέγχου και της ισορροπίας καθώς και για υπερβολική συγκέντρωση της εξουσίας.

Ο κύριος αντίπαλος του Ρέντσι είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο χαράσσει τις πολιτικές του και επιλέγει τους υποψηφίους του, μέσω διαδικτυακών δημοσκοπήσεων.

«Το πρόβλημα με τους ερασιτέχνες πολιτικούς είναι ότι, ενώ μπορεί να έχουν καλές ιδέες, συχνά δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική ικανότητα και αντοχή για να τις θέσουν σε πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή», γράφει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Μπρουτόν σε ένα άρθρο-άποψη στην εφημερίδα Irish Independent.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν ισοπαλία μεταξύ των στρατοπέδων του «Ναι» και του «Όχι» , και μεγάλο βαθμό αναποφασιστικότητας πριν το δημοψήφισμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου η Ιταλία να εξακολουθήσει να είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπρουτόν. «Μια αύξηση στην τιμή των καυσίμων ή στα διεθνή επιτόκια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη κρίση για τη χώρα, εκτός αν αποδείξει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες αποφάσεις.»

«Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπονομευθεί η θέση της Ιταλίας στο ευρώ και το τραπεζικό της σύστημα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει το σύνολο της Ευρώπης.»

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας DBRS έκανε αναφορά στην αβεβαιότητα γύρω από το δημοψήφισμα, όταν έθεσε την Ιταλία υπό αναθεώρηση την περασμένη εβδομάδα, εντείνοντας την προοπτική αύξησης του κόστους χρηματοδότησης για τις τράπεζες που πνίγονται ήδη από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 360 εκ. ευρώ.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr