Ερντογάν: Θα ξεριζώσουμε τους Γκιουλενιστές από τον επιχειρηματικό κόσμο

Ευθεία προειδοποίηση για εκκαθαρίσεις (και) στην τουρκική επιχειρηματική κοινότητα απηύθυνε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμευόμενος να «ξεριζώσει» τους Γκιουλενιστές από τους κόλπους της. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «καμία οργάνωση δεν μπορεί να διατηρήσει την εξουσία της χωρίς οικονομική υποδομή».

«Απαιτείται από εμάς να καθαρίσουμε τη FETO [Tρομοκρατική Oργάνωση Φετουλάχ] από τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως ξεριζώνουμε τη FETO στις ένοπλες δυνάμεις, στη δικαιοσύνη, στην αστυνομία και άλλους θεσμούς», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να πατάξει τα μέλη της FΕΤΟ ακριβώς όπως και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και Ισλαμικό Κράτος, «χωρίς όμως να κάνει καμία παραχώρηση στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Η κυβέρνηση της Τουρκίας επιμένει ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με 240 νεκρούς και σχεδόν 2.200 τραυματίες, οργανώθηκε από τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταφύγει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από το 1999.

Ο ιεροκήρυκας κατηγορείται από την Άγκυρα για «εκστρατεία ανατροπής του κράτους» μέσω της διείσδυσης μελών του στους τουρκικούς θεσμούς, ιδιαίτερα στον στρατό, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη, διαμορφώνοντας αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως «παράλληλο κράτος».

Μιλώντας την Τρίτη από την Αγία Πετρούπολη, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δράστες του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επιδίωκαν την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας