NATO: Κανείς δεν αμφισβητεί τη θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία

Μήνυμα με γεωστρατηγικά νοήματα πως η θέση της Τουρκίας στο NATO δεν τίθεται σε καμία αμφισβήτηση έστειλε σήμερα Τετάρτη η Βορειοατλαντική Συμμαχία, μία ημέρα μετά τη βαρυσήμαντη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει ερώτημα για τη θέση της Τουρκίας στο NATO, δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «πολύτιμη σύμμαχο» με σημαντική συνεισφορά στις κοινές προσπάθειες» των χωρών-μελών.

«Το NATO βασίζεται στη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Τουρκίας και η Τουρκία μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη στήριξη του NATO», προσέθεσε με νόημα ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πάντως ότι η Συμμαχία λειτουργεί στα θεμέλια της ελευθερίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο των αιχμηρών δηλώσεων του κ. Ερντογάν για τη στάση που έχει τηρήσει η Δύση απέναντι στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή της Αγίας Πετρούπολης για το πρώτο επίσημο ταξίδι του τούρκου προέδρου μετά το πραξικόπημα μπορεί να θεωρηθεί άκρως συμβολική.

Στην ανακοίνωση του NATO επισημαίνεται πως ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν το βράδυ της 15ης Ιουλίου και εξέφρασε πλήρη στήριξη στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μιλώντας νωρίτερα στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αν η Δύση «χάσει» την Τουρκία δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν παρά τον εαυτό της.
Πηγή: skai.gr