Υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και το κυβερνών κόμμα της Δανίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξαιτίας των «μη δημοκρατικών πρωτοβουλιών» του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της υποστήριξής του στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνών κόμμα της Δανίας.

«Ξεπεράσθηκε η κόκκινη γραμμή αυτού που θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο για μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίχαελ Όστρουπ Γένσεν.

«Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει όχι μόνο σε μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, αλλά στον οριστικό τερματισμό τους και στη διαγραφή της Τουρκίας από τον κατάλογο των υποψήφιων χωρών», προσέθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Σημειώνεται πως η τοποθέτηση του κομματικού εκπροσώπου δεν συνιστά αυτομάτως και θέση της κυβέρνησης.

Η Αυστρία έχει επίσημα διαμηνύσει, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, ότι είναι υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Το σενάριο διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν πάντως απορρίψει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, σημειώνοντας αμφότεροι όμως ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημαίνει και το τέλος της τουρκικής υποψηφιότητας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters