Κλείσιμο

Και οι Ταλιμπάν και το ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό στο Πακιστάν

Αντικρουόμενες αναλήψεις ευθύνης προκάλεσε η βομβιστική επίθεση που άφησε πίσω της τουλάχιστον 70 νεκρούς στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν.

Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε αρχικά μία φράξια των Ταλιμπάν του Πακιστάν, που ονομάζεται Τζαμάατ-ουρ-Αχράρ. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσης την ευθύνη μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας που διαθέτει, του Amaq.

Έως τώρα δεν υπάρχει εξήγηση για τις διαφορετικές αναλήψεις, ούτε είναι γνωστό αν η Τζαμάατ-ουρ-Αχράρ και το ISIS έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή.

Η βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα ενώ δεκάδες δικηγόροι και δημοσιογράφοι ήταν συγκεντρωμένοι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για να θρηνήσουν τον επιφανή δικηγόρο Μπιλάλ Κασί, πρόεδρο του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από ενόπλους λίγες ώρες νωρίτερα.

Σε γραπτή δήλωσή του, εκπρόσωπος της φράξιας Τζαμάατ-ουρ-Αχράρ υποστηρίζει ότι άνδρες της οργάνωσης δολοφόνησαν τον Κασί και στη συνέχεια στοχοθέτησαν το πλήθος που είχε συρρεύσει στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε η σορός του.

Από την πλευρά του, το ISIS υποστηρίζει ότι «βομβιστής-μάρτυρας» που ήταν μέλος της οργάνωσης ανατινάχτηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς και υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Κουέτα, σύμφωνα με μετάφραση της υπηρεσίας SITE, που παρακολουθεί την τζιχαντιστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο.

Πέραν των νεκρών, η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων.

Η Κουέτα είναι πρωτεύουσα της ταραχώδους επαρχίας του Μπαλουχιστάν, όπου οι Ταλιμπάν ιστορικά έχουν σημαντική παρουσία και δράση. Πολλά συμβούλια της ηγεσίας των Ταλιμπάν έχουν λάβει χώρα στην περιοχή της Κουέτα.

Πριν λίγους μήνες, ο αρχηγός των αφγανών Ταλιμπάν σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ενώ κινούνταν στο Μπαλουχιστάν.

Στην περιοχή δρουν επίσης πολλά αυτονομιστικά κινήματα.

Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες η Κουέτα έχει «χτυπηθεί» από μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων εναντίον δικηγόρων.
Πηγή: skai.gr