Κλείσιμο

Σκληρή επίθεση Ερντογάν στη Δύση μία ημέρα πριν το ραντεβού με Πούτιν

Αιχμηρή κριτική στη Δύση για τη στάση που έχει τηρήσει απέναντι στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου άσκησε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη συνάντησή του στην Αγία Πετρούπολη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα είναι και το πρώτο επίσημο ταξίδι του μετά το πραξικόπημα.

Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τους Δυτικούς σύμμαχους της, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχουν επιδείξει την αρμόζουσα στήριξη και κατανόηση για τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προβεί η Άγκυρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Σημείωσε πως αισθάνεται «θλίψη» από την «απαράδεκτη» συμπεριφορά των Δυτικών, προσθέτοντας αιχμηρά ότι θα πρέπει να καταλάβουν τι είδους απειλή αντιμετωπίζει η Τουρκία προτού την κρίνουν.

«Ο Δυτικός κόσμος πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Τουρκία, η οποία έχει υιοθετήσει τις δημοκρατικές αξίες του. Δυστυχώς, οι Δυτικοί ηγέτες έχουν προτιμήσει να αφήσουν τον τουρκικό λαό μοναχό», τόνισε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας με νόημα πως ο αριθμός των συλλήψεων μετά το πραξικόπημα δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Ο τούρκος πρόεδρος αντιπαρέβαλλε μάλιστα τη στάση της Δύσης με την πολύ πιο ανεκτική γραμμή που έχει τηρήσει η Ρωσία.

«Όταν ο κ. Πούτιν μου τηλεφώνησε για να δώσει τα συλλυπητήριά του, δεν μου άσκησε κριτική για τον αριθμό των στρατιωτικών ή των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν απολυθεί. Ενώ οι Ευρωπαίοι με ρώτησαν: ‘Γιατί έχουν προσαχθεί τόσοι στρατιώτες; γιατί έχουν απολυθεί τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι’».

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό εάν δεν απελευθερωθούν οι θεωρήσεις εισόδου για τα τουρκικά διαβατήρια.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν έχει φερθεί με «ειλικρίνεια» στην Τουρκία σε αυτό το μέτωπο, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος για άρση των βίζα ήταν η 1η Ιουνίου.

«Εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, τότε οι επαναπροωθήσεις δεν θα είναι πια δυνατές», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που γίνονται από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια.

Συνάντηση δύο «φίλων»

Στην ατζέντα Πούτιν-Ερντιγάν αναμένεται να βρεθεί πληθώρα θεμάτων, όπως η Συρία – όπου οι δύο ηγέτες στηρίζουν αντίπαλες πλευρές – η αναβίωση του αγωγού Turkish Stream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, το διμερές εμπόριο και η πλήρης άρση των ρωσικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την αμφιλεγόμενη κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 το Νοέμβριο.

Άγνωστο πάντως παραμένει το κατά πόσον η επαναπροσέγγιση ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα αποτελεί έναν γάμο προσωρινού συμφέροντος ή δυνητικός στρατηγικός επαναπροσανατολισμός της Τουρκίας, παρά τις ιστορικές σχέσεις που έχει με τη Δύση.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO και είναι βαθιά ενταγμένη στη Συμμαχία, έχει μεγάλες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη – πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τη Ρωσία – και δέχεται τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. κάθε χρόνο.
Πηγή: skai.gr