Spiegel: Οι δύο τρομοκράτες που χτύπησαν στη Γερμανία καθοδηγούνταν από το ISIS

Οι δράστες των δύο τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στη Γερμανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, βρίσκονταν σε επαφή με εκπροσώπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης – κυρίως στη Σαουδική Αραβία – οι οποίοι τους συμβούλευαν για το πώς να δράσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Στο τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο, το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι οι δύο άνδρες συζητούσαν μέσω μηνυμάτων με διάφορα πρόσωπα, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων παραπέμπουν στη Σαουδική Αραβία.

Το «Spiegel» δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Ο Ριάζ Χαν Αχμαντζάι, ο 17χρονος που πιθανότατα κατάγεται από το Αφγανιστάν, επιτέθηκε στις 18 Ιουλίου με τσεκούρι στους επιβάτες ενός τρένου, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Ο «σύνδεσμός» του στο ISIS τον είχε συμβουλεύσει να ορμήσει σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος με αυτοκίνητο, αντιγράφοντας την επίθεση που είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Όμως ο Αχμαντζάι διαφώνησε, λέγοντας ότι δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και πρότεινε από μόνος του να επιτεθεί σε ένα τρένο.

Η επικοινωνία του με τον «καθοδηγητή» του ολοκληρώθηκε με τη φράση «θα ιδωθούμε στον παράδεισο» που έγραψε ο νεαρός, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία μετά την επίθεσή του.

Ο δράστης της επίθεσης της 24ης Ιουλίου, ο Σύρος Μοχάμεντ Νταλίλ, ήταν επίσης σε επαφή με ένα μέλος του ISIS, που του είχε ζητήσει να βιντεοσκοπήσει την έκρηξη του σακιδίου με τη βόμβα που μετέφερε στο μουσικό φεστιβάλ του Άνσμπαχ και να στείλει τις εικόνες στην οργάνωση.

Οι γερμανικές Aρχές εκτιμούν ότι ο Νταλίλ μάλλον σκοτώθηκε κατά λάθος κατά την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού και ότι δεν ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.

Στην επικοινωνία του με τον καθοδηγητή του αφήνεται εξάλλου να εννοηθεί ότι σχεδίαζε να διαπράξει και άλλες επιθέσεις.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο