Κερν: Να θέσουμε τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Να δοθεί τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Άγκυρας πρότεινε την Τετάρτη ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν λόγω της ανεπαρκούς προόδου της χώρας στη δημοκρατία και την οικονομία. Η Βιέννη προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου. 

Ο αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε μάλιστα "διπλωματική μυθοπλασία" τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. 

"Ξέρουμε ότι το επίπεδο δημοκρατίας είναι εμφανώς ανεπαρκές για να δικαιολογήσει την ένταξη (της Τουρκίας).... Το θέμα των οικονομικών είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό γιατί η τουρκική οικονομία απέχει υπερβολικά από τη μέση ευρωπαϊκή", δήλωσε, σε συνέντευξή του στον αυστριακό σταθμό ORF.

Όταν ερωτήθηκε δε αν η Αυστρία θα καταθέσει πρόταση να σταματήσουν οι συνομιλίες ένταξης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κερν είπε ότι η Αυστρία "θα ξεκινήσει συζήτηση για αυτό. Θα ζητήσουμε μια εναλλακτική ιδέα", είπε. "Θα ήταν σοφό να πούμε τώρα ότι πατάμε το κουμπί 'Reset'" (επανεκκίνησης) επισήμανε ο Κερν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την καταστολή που έχει επιβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου σε όσους υποψιάζεται ότι διαφωνούν μαζί του, αναγνωρίζοντας ότι η ιδέα του να επαναφέρει την θανατική καταδίκη στη Τουρκία αποτελεί "κόκκινη γραμμή" που εμποδίζει τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ. Οι απειλές του Ερντογάν με "μοχλό πίεσης" τις προσφυγικές ροές έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr