Καταβαράθρωση του τουρκικού τουρισμού πριν το πραξικόπημα

Δραματική πτώση καταγράφηκε τον Ιούνιο στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Τουρκία, καθώς συνεχίζεται η «κατρακύλα» του τουρκικού τουρισμού, πριν καν φανούν οι συνέπειες του πολύνεκρου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού η Τουρκία δέχτηκε σχεδόν 41% λιγότερους τουρίστες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Υπό τη σκιά του μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν πλήξει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι αφίξεις του Ιουνίου δεν υπερέβησαν καν τα 2,5 εκατομμύρια, τη στιγμή που τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαν ξεπεράσει τα 4,1 εκατομμύρια.

Ενδεικτικές είναι οι μειώσεις των αφιχθέντων από τη Γερμανία και την Ρωσία, τους δύο μεγαλύτερους τροφοδότες του τουρκικού τουρισμού. Οι αφίξεις Γερμανών τον Ιούνιο έπεσαν κατά σχεδόν 38%, ενώ οι επισκέψεις από τη Ρωσία συρρικνώθηκαν κατά 93,1%, με δεδομένη και την τότε απαγόρευση στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία να πωλούν προγράμματα με προορισμό τη γείτονα χώρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Τουρκία έχει υποδεχτεί τέσσερα εκατομμύρια λιγότερους τουρίστες σε σχέση με το περασμένο έτος.

Παραδοσιακά, οι δύο καλύτεροι μήνες για τον τουρκικό τουρισμό είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν αυτό θα συνεχιστεί φέτος, με δεδομένο το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου αναμένεται να αποθαρρύνει πολλούς παραθεριστές.
Πηγή: skai.gr