Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι προσπαθούν να ξεφύγουν από το νέο κύμα βίας στο Νότιο Σουδάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δραπετεύσει από ένα νέο ξέσπασμα βίας στο Νότιο Σουδάν, ενώ υπάρχουν αναφορές σε όλη τη χώρα για μαζικές εκτελέσεις, λεηλασίες και στρατολόγηση δια της βίας παιδιών–στρατιωτών, τόνισαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που συρρέουν στις γειτονικές χώρες Ουγκάντα, Αιθιοπία και Σουδάν μεταφέρουν μαζί τους υποσιτισμένα παιδιά, τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση των θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης επιδεινώνεται από την έλλειψη τροφίμων και ένα ξέσπασμα χολέρας.

Το νεότερο κράτος του κόσμου βρίσκεται περισσότερο από δύο χρόνια σε εθνοτικές συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην ηγέτη των ανταρτών και αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ που έχει δημιουργήσει φόβους για μια διάχυτη αστάθεια σε όλη την ανατολική Αφρική.

Οι υποστηρικτές του Μάκαρ ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις σε ένα δρόμο στην Κεντρική Εκουατόρια, πολιτεία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Τζούμπα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μάικλ Μακούι υποβάθμισε τις εν λόγω αναφορές, επιμένοντας πως η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη πέρσι βρίσκεται σε καλή πορεία.

«Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η (σ.σ. η ευθύνη για να εφαρμοστεί η) ειρηνευτική συμφωνία δεν ανήκει στον Ρικ Μάκαρ», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα.

Το νέο ξέσπασμα συγκρούσεων ενέτεινε τους φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν, που είχε ξεσπάσει το 2013, όπου σημειώθηκαν σφαγές με φυλετικά κίνητρα, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτών και τον εκτοπισμό σχεδόν τριών εκατομμυρίων.

Όπλα, πετρέλαιο, χολέρα

Στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, αλλά σήμερα οι δρόμοι ήταν ήσυχοι. Οι κάτοικοι ανέφεραν ραγδαία άνοδο στις τιμές των καυσίμων, των λαχανικών, του αλευριού και άλλων βασικών τροφίμων. Έμποροι κατήγγειλαν ότι οι ελλείψεις και οι αυξήσεις οφείλονται σε εμπόδια στον κεντρικό εμπορικό δρόμο προς και από την Ουγκάντα.

Τράπεζες έκλεισαν τα υποκαταστήματα τους και πολλές οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια έξω από εγκαταστάσεις των ΗΕ σε όλη την πόλη.

Στην ύπαιθρο, παραστρατιωτικές οργανώσεις, που συχνά πολεμούν για τον έλεγχο εδαφών, βοσκοτόπων και πετρελαιοφόρων περιοχών, εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Ένοπλες ομάδες που επιχειρούν σε διάφορα μέρη σε όλο το Νότιο Σουδάν λεηλατούν χωριά, δολοφονούν αμάχους και στρατολογούν δια της βίας στις δυνάμεις τους νέους άνδρες και αγόρια », δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την χώρα, καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πρόσθεσε. Οι περισσότεροι προσέφυγαν στην Ουγκάντα, ενώ τις τελευταίες δέκα μέρες διπλασιάστηκε η ροή των προσφύγων που περνούν τα σύνορα.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το εάν θα καταφέρουμε να έχουμε γρήγορα την δυνατότητα να προσφέρουμε βοήθεια στον αυξανόμενο αριθμό υποσιτισμένων παιδιών που περνούν τα σύνορα», τόνισε η Φλέμινγκ.

Άλλο 1,6 εκατ. πολίτες του Νότιου Σουδάν είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε ο Γενς Λέρκε, από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). «Πρόκειται για έναν πραγματικά πολύ μεγάλο αριθμό, είναι μια τεράστια κρίση», σχολίασε ο Λέρκε, σημειώνοντας πως από τον Δεκέμβριο του 2013, συνολικά 900.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από το Νότιο Σουδάν.

Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παράλληλα τόνισε ότι ένα ξέσπασμα χολέρας εξαπλώνεται στην χώρα, με 35 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά στην κομητεία Τζούμπα.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters